U bent hier

Kinderdagverblijf Dol-Fijn opent een snoezelruimte voor baby’s en peuters in Arendonk

Kempen regio
14.09.2018 - 07.10u
Door: Mark Jaspers

"Kinderen worden voortdurend overspoeld door prikkels: vallend speelgoed, een kind, een telefoon, enz,... Dit kan zorgen voor 'overprikkeling' van de zintuigen", zegt Ruth Coenen, pedagogisch coördinator. "Een onrustig kind kunnen we leren relaxeren, ontspannen en tot rust komen. Een passief kind kunnen we stimuleren door op verkenning te gaan. "

De snoezelruimte is ingericht voor jonge kinderen van 0 tot 3 jaar, in het bijzonder voor (hoog-)gevoelige kinderen en kinderen met een regulatiestoornis.

Prikkels zijn overal, de hele dag: licht, smaak, geuren, vormen en geluiden. Aan signalen van kinderen merken we dat ze zich soms minder goed voelen. Niet zelden heeft dit te maken met de wijze waarin kinderen over- of onderprikkeld zijn: ze zijn emotioneel, trekken zich terug, of zijn net heel druk,...

Samen met begeleiders en ouders zoeken we dan naar manieren om het kind zich beter te laten voelen. Rustmomenten aanbieden is hierin heel belangrijk. Snoezelen is een manier om heel bewust om te gaan met het aanbieden van prikkels. We brengen de prikkelverwerking in balans, waardoor het kind zich beter voelt, zowel in de opvang als thuis.

In de snoezelruimte kunnen we storende prikkels buitensluiten, waardoor we de zintuiglijke prikkels afzonderlijk en intens kunnen aanbieden op maat van het kind. Dit geeft jonge kinderen rust en laat hen intens genieten. "Het is zo duidelijk dat de kinderen dit af en toe nodig hebben", zegt Ruth Coenen.

"Zowel kinderen die opgevangen worden in het kinderdagverblijf, als jonge kinderen met specifieke behoeften, woonachtig in Arendonk en buurtgemeenten, kunnen gebruik maken van de snoezelruimte ", zegt Lies Michiels, directeur van Kinderdagverblijven Dol-Fijn van Scholengroep Fluxus.

"Op die manier willen we onze sociale én maatschappelijke functie vergroten. We zijn de ouderwerking en Cera Coop enorm dankbaar, want zij hebben dit project mee ondersteund. Zonder hen, hadden we nog enkele jaren moeten wachten om dit te realiseren."

Wil je weten of je samen met je kind kan komen snoezelen? Stuur even een mailtje naar arendonk@dolfijnvzw.be.

Locatie:

Kinderdagverblijf Dol-Fijn Arendonk
Pelgrimsplein 35 (ingang langs Hazegewoud)
2370 Arendonk

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto