Zesentwintig leerlingen van Vrije Basisschool 'Mariagaarde' uit Westmalle mochten vandaag supermarkt Albert Heijn in Westmalle uitbaten. Het gaat om een onderwijsproject van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) en wordt daarbij gesteund door kruidenier Albert Heijn België.

Via deze talentenstage lopen kinderen uit het zesde leerjaar een halve dag stage in een bedrijf. Ze worden uitgedaagd om in een niet-schoolse omgeving hun ondernemende kwaliteiten in te zetten. Werken bij Albert Heijn Westmalle was plezierig en inspirerend voor de leerlingen die zo het bedrijf, hun eigen ondernemende talenten en deze van anderen beter leerden kennen.

De zesentwintig leerlingen hadden er ontzettend veel plezier in om samen met de medewerkers van Albert Heijn Westmalle de handen uit de mouwen te steken, klanten verder te helpen en hun talenten te bewijzen bij hun droomcoach. Burgemeester van Westmalle Harry Hendrickx reikte na afloop aan alle jongeren een talentendiploma uit.

"Zo worden leerlingen uitgedaagd om buiten de school hun talenten in te zetten en kunnen ze aan den lijve ondervinden dat attitudes zoals stiptheid, netheid, initiatief nemen, leiding nemen, onder leiding kunnen werken, ... niet enkel op school maar ook in het bedrijfsleven en het dagelijkse leven belangrijk zijn", zegt Jurn Van den Meerssche, hoofdcoördinator basisonderwijs bij Vlajo en ontwikkelaar van de Talentenstage.

"Na een reeks voorbereidende lessen, hebben ze op basis van hun interesses en hun talenten gesolliciteerd voor een bepaalde functie bij Albert Heijn België. De supermarktmanager assisteren, de kassa bedienen, klanten te woord staan, kwaliteitscontrole uitvoeren, rekken vullen, brood bakken,... al deze taken namen ze tijdens deze talentenstage op zich. Ze werden natuurlijk ook bijgestaan door het vaste personeel van Albert Heijn in Westmalle."

Onderwijsminister Hilde Crevits juicht het initiatief toe. Ook in haar beleidsnota gaat er veel aandacht naar het stimuleren van ondernemingszin en ondernemerschap.

"Vlaanderen is groot geworden door ambachtslieden, mensen met zin voor initiatief en een passie voor ondernemen. Nog steeds hebben we nood aan ontzettend veel jongeren die initiatief nemen en ondernemend zijn, aan jongeren die een eigen zaak willen beginnen of een onderneming willen leiden, aan innovatieve werknemers. Met het Actieplan Ondernemend Onderwijs willen we bij jongeren ondernemingszin stimuleren en via het onderwijs een positieve kijk meegeven op ondernemingszin en ondernemerschap. We bieden scholen, leraren, hogescholen en universiteiten in Vlaanderen heel wat handvatten om hiermee aan de slag te gaan in en buiten de muren van het klaslokaal. Een brede, uitdagende leeromgeving doet jongeren al hun talenten ten volle ontwikkelen, hun grenzen kennen, maar ze ook leren verleggen."

"Voor Albert Heijn was het ontzettend fijn om deze jongeren een eerste werkervaring te bezorgen en hen zelf hun talenten te laten ontdekken. Voor ons is het belangrijk dat onze medewerkers met plezier bij ons komen werken. Want mensen die met plezier werken, zorgen voor winkels waar mensen met plezier winkelen.

Hoe doen we dit ?

Door afwisseling, persoonlijke aandacht, openheid, positieve energie, coaching en interessante arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Een pleziergarantie zeg maar", zegt Jurgen Van der Vekens, Operationeel Manager van Albert Heijn België.