Op 20 november organiseert het stadsbestuur een kindergemeenteraad voor kinderen tot 12 jaar. Deelnemers kunnen hun mening geven over verschillende thema’s uit het meerjarenplan 2014-2019. Jongeren uit middelbare scholen krijgen via een enquête de kans om mee te denken over het beleid.

Het stadsbestuur vindt inspraak en participatie van kinderen en jongeren zeer belangrijk en geeft hen de kans om hun inbreng te doen in het meerjarenplan 2014-2019. Alle jongeren uit het middelbaar onderwijs krijgen een vragenlijst met concrete vragen over verschillende thema’s zoals verkeersveiligheid, school, milieu of vrije tijd.

Voor kinderen tot 12 jaar wordt een kindergemeenteraad georganiseerd. Elke school vaardigt 2 leerlingen af uit het 4de , 5de of 6de leerjaar. Zo krijgen de kinderen inspraak in het beleid en leren ze overleggen, vergaderen en spreken voor een groep. De leerlingen krijgen meteen ook de kans om de burgemeester en schepenen te ontmoeten. In totaal zullen 24 kinderen deelnemen.

De kindergemeenteraad vindt net als de echte gemeenteraad plaats in De Ooievaarsnest. De zitting is niet openbaar zijn. De jeugddienst en dienst onderwijs zullen de resultaten en bevindingen uit de kindergemeenteraad en de enquête gebruiken bij de concrete uitwerking van het meerjarenplan 2014-2019.