Vandaag krijgen kritiek zieke kinderen al snel artificiële voeding tijdens hun verblijf op intensieve zorg, in de veronderstelling dat ze zo sneller aansterken. Een internationale studie toont aan dat die veronderstelling fout is.

Juist niet of heel weinig voeden tijdens de eerste week op intensieve zorg, doet kinderen sneller herstellen. De resultaten zullen waarschijnlijk de aanpak bij kritiek zieke kinderen wereldwijd veranderen.

Kritiek zieke kinderen die op intensieve zorg verblijven zijn niet in staat om zelf te eten.

In de veronderstelling dat ze moeten eten om terug aan te sterken, krijgen ze al snel artificiële voeding via een infuus. De huidige werkwijze, wereldwijd toegepast bij kinderen op intensieve zorg, is om kinderen die artificiële voeding te geven tijdens de eerste dagen van hun verblijf. De voeding zou de spieren moeten versterken, complicaties vermijden en hun herstel bespoedigen. De artificiële voeding gaat via een infuus onmiddellijk naar het bloed.

De kinderen die een voedingstekort opbouwden kregen minder te maken met infecties en orgaanfalen dan de kinderen die een volledige voeding kregen.

Een internationale studie, uitgevoerd door meerdere ziekenhuizen, toont nu aan dat de huidige werkwijze fout is. UZ Leuven, het Sophia-kinderhospitaal in Rotterdam en het Stollery-kinderziekenhuis in Edmonton (Canada) deden een gerandomiseerde studie bij 1.440 kritiek zieke kinderen.

Ze onderzochten of vasten of heel weinig voeden tijdens de eerste week op de afdeling pediatrische intensieve zorg beter was dan een volledige artificiële voeding via een infuus. (KUL)