Op 6 november overhandigden Fiona en Silas van Bree, ambassadeurs van de Kids Climate Conference 2013, een Klimaatbundel aan het gemeentebestuur. De bundel bevat aanbevelingen als ‘Maak reclame voor kringloopwinkels. Ze moeten ‘cool’ worden!’. Ideeën die de toekomst van de aarde veilig kunnen stellen.

In het weekend van 20, 21 en 22 september vond voor de tweede keer de Kids Climate Conference plaats. Deze 2013-editie, met als motto ‘Your future is my concern’, was een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, Eneco en Center Parcs, die natuur en milieu hoog op de prioriteitenlijsten hebben staan. Ook Fiona en Silas uit onze gemeente namen hieraan deel.

Doel

Het doel van de ‘junior’ klimaatconferentie was om de Nederlandse en Vlaamse jeugd tussen 8 en 14 jaar en hun families op een actieve manier te laten bijdragen aan een schonere en betere toekomst. Het weekend was opgebouwd rondom de hoofdthema’s: energie, afval en recycling en biodiversiteit.

Twaalf stellingen

In de Klimaatbundel staan twaalf stellingen, bestaande uit ideeën en suggesties voor een beter leefklimaat, die voortvloeiden uit dit unieke weekend. Zij vormen een leidraad voor de toekomst: een inspiratie voor de jonge deelnemers die de stellingen kunnen gebruiken in hun dagelijks leven, maar ook een streven voor de organisaties die aan de wieg stonden van de Kids Climate Conference 2013. We zetten ze even op een rijtje:

 

  1. Neem je eigen jerrycan mee naar de supermarkt. Zo bespaar je verpakkingen voor volumeartikelen zoals melk en water.
  2. Leg als (nieuwe) school een eigen moestuin aan. Zo leer je meer over en krijg je meer waardering voor vegetarisch eten.
  3. Zamel herbruikbaar afval in om te knutselen op school. Zo hoeft er minder schoolmateriaal ingekocht te worden.
  4. Plaats windmolens op achtbanen en andere plekken waar altijd veel luchtbeweging is.
  5. Geef uitleg op verpakking hoe deze gemaakt zijn en hoe ze gescheiden weggegooid moeten worden.
  6. Sport thuis om elektriciteit op te wekken, bijvoorbeeld op een hometrainer die de energie voor je televisie produceert.
  7. Maak reclame voor kringloopwinkels. Ze moeten cool worden!
  8. Creëer regenpanelen voor de opvang van regenwater en maak gebruik van de energie van regendruppels.
  9. Oorlog aan de plastic tas. Elke winkel moet gratis duurzame tassen hebben die je direct mee kan nemen en terug kan brengen.
  10. Oorlog aan voedselverspilling! Ook een appel met een vlekje en kromme komkommers smaken net zo lekker!
  11. Geef leuker les op school over milieu en duurzaamheid. Verzin bijvoorbeeld een vette game die je leert hoe je afval scheidt.
  12. Pimp windmolens. Maak er een opvallend kunstwerk van of laat ze bijna verdwijnen tegen de wolkenlucht.