Jonge kinderen weerbaarder maken tegen drugs en andere verslavende genotsmiddelen. Dat is de bedoeling van het MEGA-project dat de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout organiseert in samenwerking met de verschillende basisscholen.

Een tiendelige lessenreeks werd op 17 juni 2011 afgesloten met een heuse fuif in Meerhout-Zittaart. De kinderen lieten zien dat uit de bol gaan ook perfect kan zonder drank of drugs.
 
In de politiezone Geel – Laakdal – Meerhout maken de leerlingen uit het zesde leerjaar volgend schooljaar de overstap naar het middelbaar onderwijs. Ze ruilen daarbij de veilige geborgenheid van hun dorpsklasje in voor een grote middelbare school. Een fascinerende wereld met nieuwe vrienden en mogelijkheden gaat voor hen open. Jammer genoeg zijn er ook mindere fraaie kanten aan het opgroeien. Belangrijk is dat jongeren welbewust ‘neen’ durven zeggen tegen drugs en andere verslavende genotsmiddelen. Een laag zelfbeeld en onzekerheid vergroten het risico op een verkeerde stap.
 
Wapenen
 
Het MEGA-project wil jonge kinderen wapenen tegen al deze gevaarlijke verleidingen. De kinderen maakten tijdens de lessen kennis met wat sociale druk en stress is, ze leerden hoe assertief te reageren op ongewenste voorstellen en hoe ze hulpverleningsinstanties kunnen verwittigen. In totaal bestond het MEGA-pakket uit tien sessies die werden gegeven door politie-inspecteurs, de leerkrachten zelf en CLB-medewerkers.
 
Afsluiter
 
De MEGA-fuif op 17 juni sloot het project af. Bedoeling hiervan was de kinderen te laten zien dat plezier maken en uitgaan ook kan zonder drugs of andere verslavende middelen. Verder kreeg elke leerling een ‘getuigschrift van volharding’.