Stoor jij je ook aan zwerfvuil: sigarettenpeuken, verpakkingen, blikjes, flesjes, mondmaskers... die bewust of onbewust worden achtergelaten op plaatsen waar ze niet thuis horen? Dan ben je lang niet de enige.

Ook de Molse kinderraad trekt aan de alarmbel en zet met een ludieke actie het zwerfvuilprobleem in de kijker. Met door hen gepimpte straatvuilbakken, ongeveer een 15- tal, hopen zij het 'zwerfvuil' tot in de vuilbak te lokken. De kleurrijke vuilbakken zijn binnenkort op verschillende locaties in het Centrum te bewonderen.

Twee jaar geleden stond zwerfvuil al hoog op de agenda van de kinderraad. Toen al werd het idee geopperd om vuilbakken in onze gemeente te pimpen en ze zo aantrekkelijker te maken voor 'zwerfvuil'.

Door omstandigheden – waaronder de coronacrisis – werd de actie uitgesteld, maar nu werd de draad weer opgenomen. Want zwerfvuil hoort enkel in de vuilbak.

Straatvuilbakken in een kleurrijk jasje

Samen met een leerkracht van de Academie voor Beeldende Kunsten ging de kinderraad aan de slag. Een 15-tal vuilbakjes kreeg – naar eigen ontwerp - een kleurrijk jasje. Binnenkort kan je ze bewonderen op volgende locaties:

· Parking 't Getouw

· Bruggetje 't Getouw

· Wandelweg langs de Nete

· Fietstunnel

· Hofstraat

· Welzijnssite Ten Hove

· Speelterrein Rijtenhof, Millegem

Mogelijk worden hier later nog extra locaties aan toegevoegd. De eerste exemplaren kregen alvast een plaatsje op het zopas heraangelegd speelterrein Rijtenhof, gelegen tussen de Arendstraat, Bosduifstraat en Rijtenhof in Millegem.

Graffitiroute dienst toerisme

De gepimpte vuilbakken worden door de dienst toerisme opgenomen in de nieuwe graffiti wandelroute die momenteel in de maak is. De wandelroute leidt je langs kleurrijke muren waaronder Keirlandse Zillen, Santo Tomasplein, fietstunnels Zuiderring.

Vooral deze laatste is een bezoek waard, want in april van dit jaar toverden tal van graffitikunstenaars de fietstunnels om tot een uniek ongezien prachtig kunstwerk.

Kinderraad Mol

Het gemeentebestuur Mol wil kinderen actief betrekken bij thema’s die anders door volwassenen geregeld worden. Op de (maandelijkse) kinderraad worden thema’s besproken die belangrijk zijn voor kinderen en jongeren binnen onze gemeente.

Denken we bijvoorbeeld maar aan speelterreinen, activiteiten zoals Alles Kids en Grabbelpas, sport, milieu, acties tegen pesten, kinderrechten, gezonde voeding,… met dit jaar extra aandacht voor zwerfvuil.'