Liefhebbers van klassieke auto's reserveerden al maanden 9, 10 en 11 juni in hun agenda, want dan herleven de gloriedagen van het mobiele erfgoed bij de Kiwanis Coppa Classic. Naar goede traditie vormen de domeinen van Kasteel de Merode in Westerlo het decor waar de iconen uit vervlogen tijden perfect tot hun recht komen.

Het driedaags klassiekerevent dat door Kiwanis Kempenkring georganiseerd wordt ten voordele van sociale projecten, is uitgegroeid tot publieksmagneet met internationale uitstraling.

De vorige editie trok heel wat classics en bezoekers. Ook dit keer lopen de inschrijvingen als een turbo. Dat zegt iets over het prestigieuze kasteelevent dat ondertussen voor de vierde keer gehouden wordt. Dit jaar staan er heel wat nieuwigheden op het programma.

Maar de basis blijft volgens het beproefd recept: Dinner & Dance, een Coppa Classic Tour, een Concours d'Elegance en een oldtimermeeting. Dat alles wordt afgekruid met randanimatie. Het hele weekend lang is het trefwoord 'genieten'. Van pareltjes paardenkracht op wielen, het prachtige historisch kader en het culinaire luik van dit zomers treffen.

Coppa Classic zet klassiekers in de kijker

Concours d'Elegance... een prestigieuze competitie waarbij de fraaiste auto's dingen om een podiumplaats. De verkiezing vindt haar oorsprong in de 17de eeuw toen de Parijse aristocratie haar welstand tentoon spreidde door te pronken met koetsen. De rijtuigen werden doorheen de tijd vervangen door gemotoriseerde paardenkracht: automobielen.

Zo ontstond een geschiedenis van gelimiteerde modellen en andere magnifieke exemplaren. Splendeur in de overtreffende trap. Reden genoeg om er mee te pralen in défilés en schoonheidswedstrijden. Dat idee kon ook in onze contreien op bijval rekenen. Onder impuls van Michiel Hehenkamp en Willy Mermans werd een jaarlijkse parade en prijskamp gehouden op het domein van kasteel de Renesse in Malle: de Coppa Bella Machina.

Een gesmaakt concept dat door Kiwanis Kempenkring werd overgenomen, uitgebreid en herdoopt tot Coppa Classic. Sinds 2014 vindt het gala plaats in het prachtige historisch kader van het Kasteel de Merode in Westerlo.

Smaakvol event

Naast een stijlvol klassiekertreffen is de Coppa Classic ook synoniem voor een culinaire happening. Op vrijdag 9 juni wordt de aftrap voor het festijn gegeven met een Dinner & Dance. Chef-kok Jef Gillis aan het fornuis is de garantie voor heerlijk tafelen op hoog niveau.

Met een ruim aanbod aan Food & Drink stands is er volop gelegenheid om te proeven van champagne, koffiespecialiteiten en andere lekkernijen. Het hele weekend wordt opgesmukt door tal van randactiviteiten.

Tourrit voor het goede doel

Zaterdag 10 juni staat in het teken van de Coppa Classic Tour: twee tourritten van elk ongeveer 80 km, uitgezet volgens het systeem Bol-Pijl. Elke tourrit duurt gemiddeld 2 uur en voert door de mooiste plekjes van de Zuiderkempen. Genieten is het trefwoord bij deze tocht. Een goed gestoffeerd roadbook geeft aanwijzingen en gidst ook minder geoefende bestuurders op deze ontdekkingsreis met de oldtimer.

Schoonheidswedstrijd voor oldtimers

De prominente schoonheid van de classics staat centraal bij het Concours d'Elegance van zondag 11 juni. Een rijk scala klassiekers dingt dan mee naar de titel van 'mooiste'. Oldtimers van minstens 40 jaar oud komen in aanmerking voor dit predikaat. Bij editie 2016 werd de trofee van 'Best of Show' toegekend aan de ISO Grifo Series II uit 1973 van Jan Dyck.

Wie deze prijs dit jaar wegkaapt ?

Van de aanwezige deelnemers aan de oldtimermeeting nomineren de organisatoren een dertigtal auto's, die vervolgens worden beoordeeld door een professionele jury. Die bestaat uit Ton Roks (hoofdredacteur Octane Magazine), Arjen Geirnaert (Belgian Vintage Car Restauration), Gert Beets (Automotive Consultancy Services).

Locatie met aanzien

Liefhebbers van cultureel erfgoed komen volop aan hun trekken tijdens deze Coppa Classic. Naast de veelheid aan klassieke wagens is ook het fascinerende historisch kader en de groene omgeving van Kasteel de Merode een trekpleister. Het landgoed van de aristocratische familie de Merode geeft nog meer uitstraling aan het evenement.

Het goede doel

Drijvende kracht achter dit gebeuren is Kiwanis Kempenkring Herentals, een serviceclub die zich inzet voor de medemens en in het bijzonder voor kinderen. Zo organiseren ze activiteiten om geld in te zamelen voor goede doelen. Zoals deze Coppa Classic. De fundraising van dit oldtimerweekend richt zich op 7 initiatieven:

• Avalympics vzw : een groep vrijwilligers die personen met een handicap begeleidt om ze actief te laten sporten.

• Canisha vzw : leidt assistentiehonden op voor mensen met een fysieke of auditieve beperking.

• G-judo : judo voor mensen met een beperking.

• Het Ventiel vzw : organiseert buddywerking voor mensen met jongdementie

• Olivia Fund : ondersteunt wetenschappelijk therapeutisch onderzoek naar kanker in België.

• Twerk vzw : sociale werkplaats voor volwassenen met autisme

• (W)onderweg vzw : biedt een dagaanbod van activiteiten voor normaal begaafde personen vanaf 16 jaar met een autismespectrumstoornis (ASS).

PRAKTISCHE INFO :

Data: 9,10 en 11 juni 2017 Plaats: Kasteel de Merode – Polderstraat 51 – 2260 Westerlo

Programma:

Vrijdag: Dinner & Dance met special guest (enkel op reservatie)  - zaterdag: Coppa Classic Tour

Dinner & Dance met special guest (enkel op reservatie, uitverkocht) - zondag: Concours d'Elegance Oldtimermeeting

Inkom : kaarten te koop aan de kassa : volwassenen: €10 euro en kinderen t/m 12 jaar: gratis toegang.