De eerste Hoogstraten kiwibessen van het nieuwe seizoen liggen vanaf vandaag in de winkel. De verwachte oogst bedraagt ongeveer 150 ton, zo'n 50 ton meer dan vorig jaar. Dit seizoen heeft Coöperatie Hoogstraten flink geïnvesteerd in de toekomst. Vanaf nu worden de kiwibessen niet meer met de hand gesorteerd, maar met een gloednieuwe optische sorteerinstallatie.

Uniforme partijen op presentatie & smaak

Het was een flinke investering, maar vanuit de handel kwam de vraag naar kiwibessen met een bepaalde maat en rijpheid. Met de nieuwe optische sorteerinstallatie wordt er in de eerste plaats gesorteerd op uiterlijke kenmerken zoals grootte, schilkwaliteit en kleur.

Maar er wordt ook getracht om de zachtheid van de kiwibessen, dus de rijpheid, te karakteriseren. Het op punt stellen van deze kwaliteitsparameter wordt begeleid door Filip Debersaques van Universiteit Gent waarbij een student Master Tuinbouw in het kader van zijn thesis experimenten uitvoert om dit sorteerwerk te optimaliseren.

Met optische technieken worden de kiwibessen gesorteerd op kwaliteit. Op het einde van de sortering worden ze naar de ingestelde uitgang getransporteerd waarna ze met perslucht afgeblazen worden. Deze technieken leveren sneller en betere resultaten op dan handmatig sorteren.

Onbekend is onbemind

Door de handige on the go-verpakking is de kiwibes een erg gebruiksvriendelijke snack. De kiwibes is echter nog niet heel bekend bij de consument. Ze zijn slechts een korte tijd beschikbaar en de volumes zijn nog niet groot. Coöperatie Hoogstraten zorgt met de nieuwe sorteerinstallatie voor ready to eat bessen en toont hiermee haar vertrouwen in de toekomst van deze teelt.