De Herentalse kunstenaars Klaartje Gilliams en Peter Mertens presenteren in Moktamee een unieke tentoonstelling 'Vogels in kleur en beeld'.

Klaartje en Peter vonden elkaar dankzij hun passie voor vogels. Zij maakt vogels vanuit allerlei voorwerpen en materialen, hij brengt als fotograaf en ornitholoog vogels in beeld zoals je ze zelden te zien krijgt.

Klaartje Gilliams

Klaartje Gilliams stelde al tentoon in binnen- en buitenland. Ze volgde verschillende opleidingen en studeert momenteel aan de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst in Herentals. Ze leerde met vallen en opstaan om met haar onvolmaaktheden te leven. Deze tentoonstelling is het resultaat van haar (ver)nieuwde filosofie.

Gedreven door een onuitputtelijke bron van energie en fantasie, probeert Klaartje steeds iets nieuws te creëren. Ze maakt daarvoor gebruik van alles wat ze kan vinden: hout, metaal, plastic, stof, papier, karton, steen, natuurlijke materialen maar ook afval en gerecycleerd materiaal.

Vogels zijn de rode draad door een groot deel van haar oeuvre. Ze geven haar het gevoel dat ze tijdelijk "vleugels" krijgt en zo kan ontsnappen aan de dagelijkse sleur en rauwe realiteit.

Peter Mertens

Peter Mertens was al op jonge leeftijd betrokken bij diverse socio-culturele activiteit. Als rasechte Herentalsenaar was hij begaan met de natuur in en om de stad. Op jonge leeftijd volgde hij al een cursus tot natuurgids in Den Brink.Na deze opleiding richtte hij samen met een paar natuurvrienden de afdeling van de natuurgidsen in Herentals op. 

Ook zette Peter met z'n gezin zich jarenlang 100% in voor de stedelijke jumelage met het Franse Cosne-sur-Loire.

Ondertussen woont Peter in Spanje en is hij daar actief in verschillende natuurgroepen. Peter komt nog regelmatig terug naar zijn roots om in Herentals op pad te gaan in de natuurgebieden.

Peter Mertens wil vooral vogels in specifieke poses vastleggen. Soms moet hij zich dagenlang hiervoor in de natuur verschuilen. Dit kan hij alleen in beeld brengen dankzij zijn 45-jarige carrière als ornitholoog.

Hij fotografeert alleen buiten het broedseizoen en uit de buurt van vogelnesten. De dieren en hun rust primeren voor Peter steeds boven de fotografie. Zijn foto's zijn dus afhankelijk van een flinke portie geluk, geduld en heel veel doorzettingsvermogen.  

Schepen voor cultuur Jan Michielsen : ' Wat ik hier zie is fantastisch.  Deze 2 lokale kunstenaars verdienen extra aandacht met hun uitzonderlijke presaties.  De tentoonstelling is een absolute aanrader!.

Je kan de expositie bewonderen van zaterdag 5 tot zondag 27 februari (elke vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00) - reserveren niet nodig
Locatie : Moktamee – Francesco Campus, Bovenrij 30, Herentals.

Johan Temmerman/NNieuws.