U bent hier

Klas 6B van basisschool De Vesten Herentals wint Sterrenklas 2020

Herentals | Provincie Antwerpen | Vlaanderen
31.05.2020 - 08.09u
Door: Mark Jaspers

Samen met 40 andere klassen uit de derde graad van het lager onderwijs in de provincie Antwerpen brachten de leerlingen van klas 6B van basisschool De Vesten uit Herentals de online Sterrenklaswedstrijd tot een goed einde.

Al deze klassen voltooiden de finaleopdracht en vonden de geheime sleutelzin. Klas 6B van De Vesten werd als winnaar uitgeloot. Deze leerlingen wacht later deze maand een leuke verrassing.

Voor het eerst volledig digitaal

Met de Sterrenklaswedstrijd daagt Europa Direct provincie Antwerpen leerlingen van het 5e en het 6e leerjaar uit om hun kennis over de Europese Unie bij te spijkeren en een gooi te doen naar de titel van Sterrenklas. Het is een jaarlijkse traditie.

"De deelnemende scholen zijn altijd erg enthousiast over deze wedstrijd. Daarmee leren de leerlingen op een leuke interactieve manier meer over de Europese Unie en de invloed daarvan op ons dagelijks leven.

Sterrenklas is een mooie aanvulling op het didactisch materiaal en de EUropa Xpert-sessies waar de provincie Antwerpen leerkrachten mee ondersteunt", verduidelijkt  gedeputeerde voor  Europese Samenwerking Helsen.

Gewoonlijk verloopt Sterrenklas via een mix van online en offline opdrachten, maar door de coronacrisis werd deze editie omgebogen tot een volledig digitale wedstrijd op www.wordsterrenklas.be.

De leerlingen konden zelfstandig drie hoofdstukken (Ontstaan en groei van de Europese Unie - Landen van de Europese Unie - De Europese Unie in ons leven) ontdekken via een presentatie met voice-over, Kahoot-challenges en spelletjes.

Daarna volgde de finale: een woordzoeker met vragen over de EU die leidde naar de sleutelzin "Joepie, dankzij de Europawedstrijd Sterrenklas is iedereen in mijn klas vanaf nu Europa expert".

40 klassen uit de provincie Antwerpen ontdekten deze zin.

Alternatieve prijs

Ook hun prijs moest aangepast worden door de Coronamaatregelen.

" De vorige jaren maakten de leerlingen van de Sterrenklas aan het einde van het schooljaar een klasuitstap naar zee, waar ze een leuke dag doorbrachten samen met de winnaars uit de andere provincies. Dat kan natuurlijk niet tijdens de coronacrisis. Maar we zullen voor een leuk alternatief zorgen, dat is beloofd," stelt Helsen.

Klas 6B van meester Steven Van Genechten mag dus een jaar lang pronken met de titel van Sterrenklas.

"Ik ben eigenlijk heel erg trots op mijn leerlingen. Ze moesten bij Sterrenklas noodgedwongen alle opdrachten helemaal zelfstandig thuis uitvoeren en nu blijkt dus dat ze dat prima gedaan hebben!

Fijn dat Sterrenklas op deze manier toch haar doel kon bereiken. Het bestaat steeds uit leerrijke en tegelijk plezante onderdelen en daarom doen we jaarlijks mee. Zo wisten we al dat er ook iets mee te winnen valt.

En nu zijn we natuurlijk heel blij en trots dat wij de winnaars zijn! We kijken al uit naar de verrassing. ", besluit een fiere meester Steven,  ook uit Herentals.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto