Musica Divina, het klassieke muziekconcept van de provincie Antwerpen tegen de achtergrond van religieus erfgoed, heeft dit jaar als motto "een nieuwe hemel en een nieuwe aarde", verwijzend naar de manier waarop muziek in turbulente tijden "ons kan helpen om ons bestaan en onze spiritualiteit op een nieuwe manier te definiëren".

Het festival start op 15 september met het Abdijenweekend in de abdijen van Postel, Tongerlo en Averbode, en voor het eerst wordt er een poëzieluik aan de affiche toegevoegd.

De muziek tijdens het openingsweekend komt van Benedicte Maurseth & Karin de Fleyt, het Goeyvaerts Strijktrio, Leandro Marziotte & Capriola Di Gioia en Cappella Amsterdam.

Er staan echter ook lezingen en documentaires op het programma en in " ;Poesia Divina" stellen negen Vlaamse dichters hun eigen "psalmen" voor die vertrekken van het festivalmotto. Tussendoor kan het publiek genieten van abdijmaaltijden en rondleidingen door paters.

Nadien trekt Musica Divina nog tot 30 september langs de begijnhoven en kerken van Lier, Mechelen, Hoogstraten, Geel, Herentals en Turnhout. Een van de blikvangers is het Ricercar Consort, dat in Geel een concert houdt naar aanleiding van het Monteverdi-jaar - in 2017 is het 450 jaar geleden dat de Italiaanse componist het levenslicht zag.

Ook niet-westerse muziek en levensbeschouwingen komen aan bod, zoals het Belgische ensemble Ausonia dat in Turnhout barokmuziek verbindt met traditioneel Japans Nô-theater.

Het volledige programma en alle ticketinfo staat op www.musica-divina.be.