Niets is zo heerlijk dan na het vrijen rustig te kunnen indommelen. Toch is het goed om vóór het inslapen een paar kleine voorzorgen te nemen die beide partners ten goede komen...

Mannelijk toilet tegen de schimmelinfecties

Het is heel belangrijk dat mannen na het vrijen de eikel en de voorhuid van hun penis met water wassen. Die handeling voorkomt de herhaaldelijke overdracht van schimmels van de ene partner op de andere. Schimmels zijn van nature in kleine hoeveelheden aanwezig in de vagina. De flora in de vagina verhindert dat ze gaan woekeren en schimmelinfecties veroorzaken. Na de coïtus zitten die schimmels op de penis, maar de flora daarvan is niet dezelfde als die van de vagina. Hij kan zich dus niet verdedigen en verhinderen dat de schimmels zich verder ontwikkelen. Als een man zich niet wast, zullen de schimmels in de warmte tussen de eikel en de voorhuid zich snel vermenigvuldigen. De volgende keer dat hij vrijt, zal hij bij de coïtus een aanzienlijke hoeveelheid schimmels in de vagina brengen en dreigt de vrouw een schimmelinfectie op te lopen.
 

Vrouwelijk toilet tegen ontstekingen van de urinewegen

Een vrouw moet na het vrijen zeker gaan plassen. Bij het vrijen zijn er altijd microben die langs de urineleider omhoogkruipen. Als die er eenmaal zijn, komen ze gemakkelijk in de blaas terecht. Dat kan leiden tot steeds terugkerende infecties van de urinewegen. Plassen is een vorm van schoonmaak, omdat de microben weer naar buiten worden gedreven. Dat effect wordt soms 'doortrekken' genoemd. Die simpele handeling is dus uiterst belangrijk. Sommige vrouwen hebben nooit last van urinewegeninfecties. Het zijn meestal die vrouwen die na het vrijen naar eigen zeggen 'een vreselijke drang hebben om te plassen'. De natuur zit goed ineen, want veel vrouwen voelen deze behoefte. Ze stimuleert hen om een heel heilzame handeling uit te voeren. Vrouwen die geen behoefte voelen om te plassen lopen het risico op herhaaldelijke schimmelinfecties.
 

Zeg het door aan uw kinderen

Deze kleine en simpele handelingen zijn jammer genoeg niet genoeg bekend. Dat komt omdat ze geen deel uitmaakten van onze basisopvoeding: onze ouders hebben het ons nooit uitgelegd! Als u opgroeiende kinderen, probeer het dan in hun eigen belang beter te doen. Praat er eens over met hen als de gelegenheid zich voordoet. Je zult er hen een grote dienst mee bewijzen, als ze straks een vriendje of vriendinnetje hebben.
Gynaecologen krijgen heel wat vrouwen over de vloer die chronisch last hebben van steeds terugkerende schimmelinfecties of urinewegeninfecties. Vaak had een klein beetje informatie volstaan om ze dat leed te besparen.

Bron : e-gezondheid.be
Artikel gepubliceerd door
Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste