Door een defecte pomp zijn in de nacht van dinsdag op woendag duizenden liters vloeibare gier van het kalverbedrijf Vilatca in de Kleine Nete terecht. De eerste dode vissen dreven donderdag al boven. Door de lage waterstand door de droogte was er voor de vissen al snel zuurstoftekort. Kinderen die in de Kleine Nete zwommen werd aangeraden dit niet meer te doen.
Vermoed wordt dat 2.500 liter vloeibare mest in de Kleine Nete zijn terecht gekomen. De brandweer van Turnhout kon het lek dichten.
De Vlaamse Milieu-Inspectie wil Vilatca niet maatregelen laten nemen dat bij lekken geen ongezuiverd vloeibaar gier meer in de Kleine Nete kan stromen. Vilatca heeft een lozingsvergunning voor een lozingspunt in de Kleine Nete maar dat ligt verderop.
Boze burgemeester
Door een technische storing bij kalverbedrijf Vilatca langs de Kleine Nete in Kasterlee, is er weer mest terecht gekomen in een van de schoonste rivieren van Vlaanderen. Het warme weer en de lage waterstand heeft grote vissterfte tot gevolg. Dit is een enorme tegenslag voor de recreatie op de Kleine Nete.
Na een eerdere lozing waarbij 5 miljoen liter mest in januari 2013 van hetzelfde bedrijf in de Kleine Nete stroomde, zijn door de Milieu-inspectie extra maatregelen opgelegd. Zo werd in 2014 een bufferdam aangelegd om voortaan in geval van een calamiteit alle mest binnen een bufferbekken te houden. Nu blijkt echter dat er onder de dam een pijp steekt – officieel om regenwater af te voeren – waarlangs de mest alsnog in de Kleine Nete terechtkomt. "Men heeft een badkuip gemaakt, maar de stop eruit getrokken!"
"Ik ben zeer boos dat men uit het verleden geen lessen heeft getrokken!" zegt burgemeester van Kasterlee Ward Kennes. "Iedereen dacht dat ze na de ramp van 2013 hun les hadden geleerd. De gevolgen voor het milieu, de toeristische en recreatieve sector en het imago van onze gemeente zijn ernstig."
Zwemmen is totaal verboden en op basis van de informatie van de VMM wordt alle kayak-activiteit stroomafwaarts de Watermolen van Kasterlee ten zeerste afgeraden. Bij dit warme weer is dit een ferme streep door de rekening van recreanten en de recreatiesector.
De eerste metingen op woensdagochtend waren nog enigszins geruststellend. Maar door het warme weer zijn de bacteriën die zich met de mest voeden een enorme activiteit gaan vertonen. Daardoor wordt sedert woensdag de zuurstof uit het water gezogen en sterven de vissen massaal. De vele dode vissen drijven niet zozeer boven op het water maar zitten vast in de kruitlaag. Daardoor verloopt de berging moeizaam. Wanneer de dode vissen gaan ontbinden, zorgen zij voor een verdere pollutie van het water.
Naast het gemeentebestuur volgen ook de VMM, de Milieu-inspectie, de dienst noodplanning van de provincie Antwerpen en het kabinet van de Vlaamse minister voor Leefmilieu het dossier op de voet.
"De gemeente legt rioleringen aan om het oppervlaktewater schoon te houden, familiale landbouwbedrijven investeren in het leefmilieu, er worden vistrappen aangelegd om de vismigratie te herstellen. Als je ziet hoeveel inspanningen vele actoren leveren voor schoon en veilig water, dan is wat er nu weer gebeurt des te schrijnender. Ik roep iedereen die door deze lozing schade lijdt dan ook op om zich burgerlijke partij te stellen en de verliezen te verhalen op het bedrijf dat deze situatie heeft veroorzaakt," besluit burgemeester Ward Kennes.