Lokaal bestuur Heist-op-den-Berg voerde in maart werken uit in de Kleine Steenweg in Booischot.

Een 200 meter lange betonstrook tussen de rijbaan en het fietspad werd volledig onthard en aangeplant met groen. Die werken zijn intussen afgerond.

Voor de uitvoering van die werken, lag er in een scherpe bocht een brede betonstrook tussen de rijbaan en het fietspad, die van elkaar gescheiden waren met paaltjes. Het open en brede zicht dat daardoor gecreëerd werd, gaf vaak aanleiding tot te snel verkeer.

Dat was dan weer onveilig voor de fietsers op het fietspad.

Het lokale bestuur zocht maatregelen om de snelheid van de automobilisten op die locatie te verlagen. Het koos bewust voor een aanpassing van de weginfrastructuur in plaats van signalisatieborden. Gewone signalisatie wordt helaas vaak genegeerd.

Een aanpassing van de infrastructuur kan het rijgedrag positief beïnvloeden. Verticale elementen zoals bomen en groenaanplanting helpen daarbij. Vandaar de idee om de extra strook naast de weg te ontharden en aan te planten.
We komen meteen ook tegemoet aan onze duurzame doelstelling om meer groen in onze gemeente te creëren. Een win-win.

De werken kaderen zo in een breder beleidsperspectief, zowel op het vlak van verkeersveiligheid als duurzaamheid. De betonstrook werd volledig onthard en vervangen door een groenstrook met 20 hoogstammige bomen en ertussen ook wadi's.

Wadi's zijn kleine greppeltjes langs waar regenwater makkelijk kan infiltreren in de bodem. Ze zorgen voor een extra waterbuffer en verlagen de kans op wateroverlast. Bijkomend voordeel is dat de bomen optimaal kunnen profiteren van het regenwater.

Aan de rand met het fietspad werd ook een groene haag aangeplant. Naast extra veiligheid voor de fietsers komt er zo ook weer meer groen.

Het onthardingsproject past daarmee perfect binnen de klimaatdoelstellingen van het lokale bestuur. In oktober vorig jaar ondertekende het bestuur het Lokaal Energie- en Klimaatpact, een engagements¬verklaring om samen met andere Vlaamse steden en gemeenten specifiek in te zetten op vier verschillende 'klimaatwerven'.

Dit project sluit mooi aan bij de doelstellingen van werf 1 'Laten we een boom opzetten' en werf 4 'Water het nieuwe goud'.

Het ultieme doel daarvan is om onze gemeente tegen 2030 te vergroenen met een boom en een halve meter haag of geveltuinbeplanting per inwoner. We willen per 1.000 inwoners ook een groenperk extra voorzien.

Verder willen we de verhardingsgraad in onze gemeente verminderen met 1 m² per inwoner. Met dit project zetten we al een serieuze stap in de goede richting, en er staan er in de toekomst nog gepland.'