Freinetonderwijs vertrekt vanuit de ervaringen en belevingen van de kinderen. Wat ze zelf kunnen, mogen ze ook zelf doen. De kleuters wilden graag een zandbak in de kleutertuin. Dus gingen ze aan de slag!

"Door de ervaringen en belevingen van de kinderen als vertrekpunt te nemen, verhoogt hun betrokkenheid en interesse," zegt Caroline De Preter, juf van de oudste kleuters.

"Dat laatste wordt nog versterkt door aandacht te hebben voor het welbevinden en de medeverantwoordelijkheid voor wat er gebeurt in de klas: wat onze kleuters zelf kunnen, laten we hen ook zelf doen. Dat creëert goesting in levenslang leren."

De kinderen formuleerden samen een duidelijke vraag: 'We willen graag een zandbak in onze kleutertuin om eigen plannetjes in uit te werken.'

Ze deden opzoekwerk naar welke zandbak ze juist wilden, welke materialen daarvoor nodig waren en wie ze moesten contacteren.

Ze hebben gemeten, gegraven, mensen telefonisch gecontacteerd en ook filmpjes opgenomen waarin ze hun hulpvraag stelden.

Om de nodige centjes te verzamelen, maakten ze zelf tassen, kommetjes en vaasjes uit klei, die ze lieten afbakken en glazuren om ze tenslotte te verkopen.

Ondertussen is de zandbak een feit!

Met dank aan alle mama's en papa's die hun steentje hebben bijgedragen, Fermetti-Interior, Furniture&Events, Tuin- en Landschapsontwerp Campo en Jacoby en Centerbeton.

Jong geleerd is oud gedaan.