"Veel Europese landen voeren een beter klimaatbeleid dan België en de jongeren die op straat komen, brengen nieuwe hoop." Dat zei klimaatexpert Jos Delbeke in "Het Journaal". Delbeke reageert zo op de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever en Anuna De Wever, de jonge organisator van het scholierenprotest tegen het klimaatbeleid.

Jos Delbeke was tot een jaar geleden directeur-generaal voor het klimaat bij de Europese Commissie. In "Het Journaal" liet hij zijn licht schijnen op de recente klimaatmarsen, zoals die van de klimaatjongeren. Hij reageerde ook op N-VA-voorzitter Bart De Wever, die onder meer een lans brak voor kernenergie en meer technologische innovatie.

"Bart De Wever pleit voor innovatie, maar innovatie komt niet uit de lucht gevallen, ze moet gestuurd worden", zei Delbeke. "Daarvoor hebben we een beleid nodig en in België is dat een beetje stilgevallen. Veel Europese landen doen het beter dan ons. Het is hoog tijd dat België weer aanpikt bij het koppeloton en deze betogers kaarten dat aan."

"Ja, kernenergie is klimaatneutraal, maar het nadeel is dat het duurder wordt met de dag", legt Delbeke uit. "Er is ook minder en minder steun voor de technologie en het belang van kernenergie zal in de toekomst veel kleiner zijn, omdat nieuwe alternatieven goedkoper worden." Delbeke noemt onder meer gascentrales waar de CO2 wordt uitgehaald.

Critici werpen vaak op dat doorgedreven klimaatmaatregelen vaak heel duur zijn. "We moeten inderdaad aandacht hebben voor de sociale aspecten van het beleid, maar je kunt vandaag de dag toch niet volhouden dat vliegtuigtickets onbelast zijn of dat kerosine niet belast wordt. We moeten dat met een frisse blik herbekijken."

Delbeke is blij met de klimaatbetogingen. "Uit die betogingen komt een zeer hoopvol signaal. Het is een brok positieve energie die nieuwe hoop creëert. Ze geven moed aan beleidsmensen om de nodige maatregelen te nemen die elders al genomen zijn."