U bent hier

Klimaatexpert Jos Delbeke: "Klimaatbeleid in België is wat stilgevallen en jongeren komen met overtuigende wake-upcall"

Nationaal
28.01.2019 - 10.07u
Door: Enna Briers editor

"Veel Europese landen voeren een beter klimaatbeleid dan België en de jongeren die op straat komen, brengen nieuwe hoop." Dat zei klimaatexpert Jos Delbeke in "Het Journaal". Delbeke reageert zo op de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever en Anuna De Wever, de jonge organisator van het scholierenprotest tegen het klimaatbeleid.

Jos Delbeke was tot een jaar geleden directeur-generaal voor het klimaat bij de Europese Commissie. In "Het Journaal" liet hij zijn licht schijnen op de recente klimaatmarsen, zoals die van de klimaatjongeren. Hij reageerde ook op N-VA-voorzitter Bart De Wever, die onder meer een lans brak voor kernenergie en meer technologische innovatie.

"Bart De Wever pleit voor innovatie, maar innovatie komt niet uit de lucht gevallen, ze moet gestuurd worden", zei Delbeke. "Daarvoor hebben we een beleid nodig en in België is dat een beetje stilgevallen. Veel Europese landen doen het beter dan ons. Het is hoog tijd dat België weer aanpikt bij het koppeloton en deze betogers kaarten dat aan."

"Ja, kernenergie is klimaatneutraal, maar het nadeel is dat het duurder wordt met de dag", legt Delbeke uit. "Er is ook minder en minder steun voor de technologie en het belang van kernenergie zal in de toekomst veel kleiner zijn, omdat nieuwe alternatieven goedkoper worden." Delbeke noemt onder meer gascentrales waar de CO2 wordt uitgehaald.

Critici werpen vaak op dat doorgedreven klimaatmaatregelen vaak heel duur zijn. "We moeten inderdaad aandacht hebben voor de sociale aspecten van het beleid, maar je kunt vandaag de dag toch niet volhouden dat vliegtuigtickets onbelast zijn of dat kerosine niet belast wordt. We moeten dat met een frisse blik herbekijken."

Delbeke is blij met de klimaatbetogingen. "Uit die betogingen komt een zeer hoopvol signaal. Het is een brok positieve energie die nieuwe hoop creëert. Ze geven moed aan beleidsmensen om de nodige maatregelen te nemen die elders al genomen zijn."


imageMeer nieuws

Rode Kruis is op zoek naar vrijwilligers

Rode Kruis is op zoek naar vrijwilligers
Herentals 23.08.2019 - 20.40u

Belgische primeur voor mailing Delhaize

Belgische primeur voor mailing Delhaize
Turnhout regio 23.08.2019 - 20.30u

Inbrekers leegstaande woning Laakdal gearresteerd

Inbrekers leegstaande woning Laakdal gearresteerd
Kempen regio | Laakdal regio 23.08.2019 - 15.44u

E313 weer vrij richting Hasselt na ongeval met vrachtwagens (2)

E313 weer vrij richting Hasselt na ongeval met vrachtwagens (2)
Geel | Herentals | Kempen regio | Lier regio 23.08.2019 - 13.18u

Aan de toog met CD&V @Boskantien

Aan de toog met CD&V @Boskantien
Herentals 23.08.2019 - 11.09u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto