Op de klimaattop in Parijs is een finaal ontwerpakkoord bereikt om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius bekendgemaakt op een persconferentie. Volgens Fabius is het ontwerpakkoord "ambitieus en evenwichtig". Het gaat bovendien om een "juridisch bindend" akkoord. Een definitief klimaatakkoord is er echter pas als alle landen het ontwerpakkoord goedgekeurd hebben.

Een dag na de officiële deadline van de klimaattop ligt er eindelijk een finaal ontwerpakkoord op tafel dat de opwarming van de aarde moet tegengaan.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, voorzitter van de COP21 in Parijs, noemde het ontwerpakkoord op een persconferentie "ambitieus en evenwichtig".
Juridisch bindend

Het ontwerpakkoord is nog niet officieel bekendgemaakt, het wordt later op de dag verspreid. Fabius maakte wel al enkele krachtlijnen bekend.

Zo staat in het akkoord dat de opwarming van de aarde tegen 2100 "duidelijk onder" de 2 graden Celcius moet blijven in vergelijking met de pre-industriële periode, met de ambitie om ze tot 1,5 graden te beperken.

Wat de financiering van het klimaatfonds betreft, noemde Fabius het bedrag van 100 miljard dollar per jaar vanaf 2020 een ondergrens. Vanaf 2025 zou het bedrag worden opgetrokken. Het geld gaat naar ontwikkelingslanden, om zo hun strijd tegen de klimaatopwarming te kunnen financieren en de gevolgen van de opwarming te kunnen aanpakken.

Het gaat volgens Fabius ook om een "juridisch bindend" akkoord. De nationale plannen om de klimaatopwarming tegen te gaan, zullen om de vijf jaar geëvalueerd worden. Of er na zo'n evaluatie ook een bijsturing komt, is nog niet duidelijk.

Wanneer een echt akkoord?

Belangrijk om weten is dat het nog steeds om een ontwerpakkoord gaat. Officieel gaat het om de laatste versie van het klimaatakkoord.

Veel kan of mag er dus niet meer aan de tekst veranderen.

De tekst wordt nu naar alle deelnemende landen gestuurd. Die zullen het akkoord nu goed bestuderen en moeten het daarna tijdens een algemene vergadering definitief goedkeuren. Dat zou in de loop van de dag moeten gebeuren, maar wanneer precies is niet duidelijk. (vrt)