Zondag 22 augustus organiseert jeugdbeweging KLJ het 29e Landjuweel, de tweejaarlijkse Belgische kampioenschappen van de KLJ-sporten in Wiekevorst.

Ook dit jaar nemen maar liefst 2.000 deelnemers het tegen elkaar op in volkssporten als piramide bouwen, vendelen, wimpelen, dansen en touwtrekken. En dat allemaal coronaproof.

KLJ Wiekevorst (provincie Antwerpen) ontvangt op zondag 22 augustus maar liefst 2000 deelnemers op het Landjuweel, een tweejaarlijkse sportwedstrijd waarbij meer dan 54 KLJ-afdelingen uit het hele land zich met elkaar meten.

De KLJ-afdeling besloot zich in het begin van de zomer te engageren voor de organisatie van maar liefst drie sportieve jeugdwerkactivteiten, waarvan ze er afgelopen weekend al twee tot een goed einde brachten. Hiervoor richtten ze een gigantisch terrein in, waar elke KLJ-groep in eigen bubbel kan sporten in een razend spannende competitie.

"Zondag verwachten we 2000 deelnemers en honderden toeschouwers. Om genoeg afstand te kunnen bewaren tussen de verschillende bubbels, richten we een terrein in van 15 hectare waarop de deelnemers zich in 1 richting en met mondmaskers kunnen verplaatsen", duidt Lot De Kimpe, nationaal voorzitter van KLJ. De eerste deelnemers komen al aan op zaterdagavond, dan kunnen de verschillende groepen in hun jeugdwerkbubbel genieten van een gezellige barbecue met een streepje muziek.

Zondag barst de strijd pas echt los. Het publiek is dan vanaf 13u30 welkom in een aparte bezoekerszone. "Het is fantastisch om te zien hoe KLJ Wiekevorst, samen met tientallen vrijwilligers, een coronaproof evenement voor honderden KLJ'ers heeft uitgewerkt. Het titanenwerk dat deze groep jongeren op korte tijd heeft verzet, is ongezien."

"Het Landjuweel en de sportwerking van KLJ is uniek in het jeugdbewegingslandschap in België en ver daarbuiten", vervolgt De Kimpe. "Afdelingen beginnen normaal gezien maanden op voorhand met trainen. Gezien de coronamaatregelen hebben ze een waar inhaalmanoeuvre moeten maken om zich toch op tijd klaar te stomen voor het slotstuk van de sportwerking.

Dat deden ze soms door meerdere keren per week te oefenen. Voor velen zijn onze sporten dus wel degelijk een volwaardige sport. En toch gaat het Landjuweel om meer dan winnen alleen. KLJ'ers leren gedurende het weekend van elkaar en smeden vriendschapsbanden over afdelingsgrenzen heen. Daar draait het echt om."