U bent hier

KLJ organiseert grootste sportkamp van het land

Kempen regio | Nationaal
20.08.2019 - 11.52u
Door: Mark Jaspers

Zondag 25 augustus organiseert jeugdbeweging KLJ het 28ste Landjuweel, de tweejaarlijkse Belgische kampioenschappen van de KLJ-sporten. Ruim 2000 jongeren nemen het tegen elkaar op in volkssporten als piramide bouwen, vendelen, wimpelen, dansen en touwtrekken.

Met man en macht bouwt de KLJ van Reet een volledig dorp, want dit weekend organiseert zij het Landjuweel, een tweejaarlijkse sportwedstrijd waarbij meer dan 60 KLJ-afdelingen uit het hele land zich met elkaar meten.

"We zijn blij dat we dit evenement bij ons, voor eigen publiek, kunnen organiseren. Onze afdeling heeft een rijke sporttraditie en het Landjuweel vindt slechts één keer per tien jaar in de provincie plaats", zegt Peter Nagels die het evenement namens KLJ Reet coördineert.

"Zondag verwachten we 2000 deelnemers en honderden toeschouwers. Daarvoor richten we een terrein van 15 hectare in", vervolgt Peter. De eerste deelnemers arriveren vrijdagavond, dan staat er meteen een openingsfeest op het programma.

Zondag barst de strijd pas echt los. Het publiek is dan vanaf 13u welkom voor de finales. "De demonstraties en prijsuitreikingen in de namiddag staan garant voor een adembenemend showgebeuren."

"Het Landjuweel en de sportwerking van KLJ is uniek in het jeugdbewegingslandschap in België en ver daarbuiten", zegt Isaak Dieleman, nationaal voorzitter van KLJ. "Afdelingen beginnen maanden op voorhand met trainen. Dat doen ze soms meerdere keren per week.

Voor velen zijn onze sporten dus wel degelijk een volwaardige sport. En toch gaat het Landjuweel om meer dan winnen alleen. KLJ'ers leren gedurende het weekend van elkaar en smeden vriendschapsbanden over afdelingsgrenzen heen. Daar draait het echt om."

Wilt u zelf het Landjuweel komen bekijken, fotograferen of filmen? Kom dan zondag 25 augustus vanaf 13u naar de Rumstsestraat in Reet en vraag naar Isaak Dieleman (voorzitter KLJ).

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto