Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kloosterzusters Vorselaar zetten hun erfgoedsite open voor nieuwe openbare bib : 'Blijvende verbinding tussen klooster en dorpsgemeenschap' - extra foto's

Bib Vorselaar

In Vorselaar is een nieuwe bibliotheek geopend in het kloostergebouw van de zusters. Het gemeentebestuur wil daarmee de link tussen het dorp en het klooster versterken:  in de schaduw van de kerk.

Al meer dan 200 jaar vormen de Congregatie van de Zusters en Vorselaar samen een gemeenschap. De band tussen het kloosterdomein en het dorp zal in de toekomst alleen maar sterker worden. De nieuwe bibliotheek is een belangrijke stap in het project “ samen dorp maken” (www.vorselaar.be/samendorpmaken)  waarbij de verbinding tussen dorp en kloosterdomein centraal staat.

"We zijn enorm dankbaar dat onze nieuwe bibliotheek een plek heeft gekregen in deze prachtige erfgoedsite.  Het is prachtig dat de zusters zo progressief naar de toekomst kijken en het belangrijk vinden om hun verleden op die manier te verankeren", zegt burgemeester Lieven Janssens (ActieV).

 

Burgemeester Lieven Janssens : 'Blijvende verbindingen tussen het klooster en de dorpsgemeenschap'

“Door het opvallend historische karakter van de ruimte waarbij vooral de imposante koepel in het oog springt, is er bouwtechnisch bijna niets veranderd”, onderstreept Jos Bouly. “De tafels en stoelen die er altijd hebben gestaan, maakten vandaag plaats voor boekenrekken. Ons bib-team iw erg enthousiast. ” De voorbije weken werd de oude bib in de Nieuwstraat helemaal leeggemaakt. 

 

'Ontmoeten staat ook in de nieuwe bib helemaal centraal'

“Ons bib-team heeft nu pas ook een nieuw stil koffiemachine in gebruik”, lacht burgemeester Janssens. “Je kan hier dus ook gewoon de gazet komen lezen.” In het midden van de bibliotheek staat een tentconstructie. “Dat is ons leesnest”, vertelt het bib-team. “Het is onze taak om ook zeer jonge kinderen al warm te maken voor boeken. In het leesnest kunnen ze spelen én kunnen er ook voorleessessies georganiseerd worden.”

Het project werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van de provincie Antwerpen en Leader EU Foto's Adrie de Kok / NNieuws.

Markt 19, Vorselaar, België

Bib Vorselaar

Deel dit artikel