De Britse acteur Andrew Sachs, die vooral bekend is van zijn rol als de klungelige Spaanse ober Manuel in de BBC-sitcom "Fawlty Towers", is overleden. De in Duitsland geboren Sachs werd 86 jaar.

Zijn vrouw Melody onthulde aan de krant Daily Mail dat Sachs al vier jaar aan dementie leed, en vastgekluisterd was aan een rolstoel. Hij kon bovendien niet meer spreken. "Mijn hart brak elke dag gedurende een lange periode", zei ze aan de krant. Sachs overleed op 23 november al in een rusthuis, en werd gisteren begraven in Londen.

In "Fawlty Towers" was Sachs de tegenspeler van John Cleese. Cleese speelde de eigenaar van het hotel (Basil Fawlty) en gaf de uit Barcelona afkomstige ober Manuel vaak rake klappen. Manuel werd aangenomen omdat hij een goedkope kracht was. Cleese bedacht de rol omdat in het Groot-Brittannië van de jaren 70 heel wat obers uit het buitenland werkten.

De hard werkende Manuel sprak slecht Engels ("Que?") en kwam erg klungelig over, dat charmeerde het grote publiek. Zijn uitspraak "I know nothing" -al dan niet in combinatie met "I'm from Barcelona"- raakte wereldbekend. Beelden BBC.