Koninklijke Model Aero Club Herentals (KMACH) organiseerde vanmiddag opnieuw een geslaagde en zonovergoten Paasactie-dropping op hun terreinen aan Proostenbos.   Zo'n 200 enthousiaste kids met familie en vrienden stormden na het signaal het terrein op om de chocolade Pasen-heerlijkheden te gaan zoeken die de riante modelvliegtuigen met kleurrijke linten hadden gedropt.

Toch wel precisie werk van de piloten.  KMACH bestaat al 53 jaar en blijft ook op EU-vlak actief met hun partnerclub uit de jumelage-gemeente Alpen (DE). 

Monique : 'Burgers van Hertals - de 1.000 details voor prima opvang, rust en toekomstperspectieven geven'

Opmerkelijke en welgekomen gasten op deze KMACH-paasactie waren de 9 gevluchte Oekraïeners die bij de familie Filip Van Dyck (lid Rotary) & Monique Van Deun sinds 18 maart in Poelstraatje onderdak en begeleiding kregen. (groepsfoto).

'Het gaat om 3 moeders met hun kinderen uit o.a. Kiev en Krementjoek die gevlucht zijn voor de bombardementen', zegt initiatiefneemster Monique Van Deun.

'Ondertussen blijkt wel dat de 1.000 details in de organisatie tellen bij de opvang. De documenten van Fedasil, OCMW/gemeente zijn ondertussen allemaal in orde. 

De kinderen gaan bij kOsh naar school waarvan de directie, leerkrachten en de leerlingen voor een perfect onthaal zorgden.  De volwassenen en + 12-jarigen volgen taallessen langs OKAN (Onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers) en volgen een inburgeringstraject. 

Het zijn dus nu 'Burgers van Hertals' : hun paspoort is geldig voor 1 jaar.  

De 3 gezinnen leven erg zelfstandig.  Ze krijgen van ons en Rotary budgetten om zelf te gaan winkelen, want hun bankkaarten uit Oekraïne functioneren hier niet.  Hun spraarcenten zijn er geblokkeerd.  We zorgden ook al voor hun kleding, schoolgerief en een dagelijkse gevulde brooddoos.

Hun persoonlijke Belgische bankrekening komt in orde, zodat ze van de overheid eind april een leefloon kunnen krijgen. Voor de vertalingen behelpen we ons met Google Translate, en vrienden tolken vrijwilligers.   Ze kregen thuis ook wifi om constant in verbinding te kunnen staan met hun familie en geliefden die achtergebleven zijn in het oorlogsgebied.

Bedoeling is dat ze op korte termijn in het regionale arbeidscircuit opgenomen worden.  Er zijn zoveel jobs te begeven hier in Neteland Kempen, dat ze vlot werk gaan vinden.

Ook de aansluiting bij een lokale sport-, cultuur-, of jeugdvereniging staat gepland. Tof dat KMACH hen vandaag zo fijn ontvangen heeft en liet meegenieten van de paaseieren-dropping.  Rotary-bestuurslid Marc Lenaerts is trouwens ook lid van KMACH.

Hoofddoel is deze ontheemden rust te geven, een duidelijk toekomstperspectief en psychische bijstand te bieden waar nodig is.  Ondertussen is ook een Oekraïens rijbewijs omgeruild tegen een Europees.  Ze kunnen sowieso ook rijlessen gaan volgen waar nodig is.'

Foto vlnr. : Rotary-bestuursleden Marc Lenaerts (en ook lid KMACH), Filip Van Dyck, en Monique Van Deun die de 3 Oekraïense gezinnen een degelijke opvang en begeleiding bezorgen sinds 18 maart,  ver van het oorlogsgeweld in hun moederland / foto NNieuws Guy Verellen.

Marc : 'Zo'n opvang vergt heel wat organisatietalent, bloemen voor Monique'

Marc Lenaerts (Rotary-bestuurslid, en actief lid van KMACH sinds z'n 7-jarige leeftijd) : 'We vonden het een ideaal paasmoment om met onze Kon. Model Aero Club Herentals deze oorlogsvluchtelingen een fijne dag aan te bieden.  

Ondertussen voelen ze zich al wat thuis in Herentals, maar zo'n opvang vergt heel wat organisatietalent.  Monique Van Deun & team verzetten iedere dag bergen energie om het deze mensen gemakkelijker te maken en vlot te laten integreren hier in Belgiê.  Respect en een welgemeende Rotary-bloementuil voor haar tomeloze inzet, iedere dag weer!'

Een ontroerde mama Inna : 'We zijn de familie Monique & Filip, en Rotary zo dankbaar'

Mama Inna pinkt een traan weg : 'We zijn de familie Monique & Filip, en Rotary Herentals zo dankbaar.  Wat ze allemaal voor ons doen grenst aan het ongelooflijke.   We gaan ons zeker verder inzetten om zo snel mogelijk de Vlaamse taal onder de knie te krijgen en zelfstandig in de Herentalse maatschappij te kunnen leven. 

Het ergste blijft dat we onze familie en geliefden moesten achterlaten in het oorlogsgebied.  We staan iedere dag met hen in verbinding langs internet dat dankzij Monique 24/24 ons ter beschikking staat.  Het blijft bang afwachten hoelang de oorlog in ons moederland nog gaat duren.  Bedankt voor wat iedereen in Herentals voor ons doet.  Dank u uit het diepste van ons hart!'

Foto : Het KMACH-team en Rotary-bestuursleden Marc, Filip & echtgenote Monique, met de Oekraïense vluchtelingen mama Inna met haar kinderen Katarina, Kristina en Jacob, mama Alla met haar dochter Milana, en moeder Olena met haar kinderen Anton en Bogdana / beelden Maurice, Felix, Gaston en Guy Verellen / NNieuws.