Wie vandaag de weg op moet, let maar beter op. Het KMI heeft code oranje afgekondigd voor een groot deel van het land. Stevige onweders trekken momenteel van het westen naar het oosten van ons land.

Het nieuwe noodnummer 1722 is voor het eerst sinds de oprichting actief.

KMI kondigt onweerscode oranje af: wat betekent die kleurencode?

Maandag konden we nog genieten van een mooie zomerdag en -avond met temperaturen tot boven de 25 graden, maar daar komt vandaag abrupt een einde aan. Veel frisser wordt het niet meteen, maar de zon maakt plaats voor stevig onweer.

Het KMI kondigde vanochtend code oranje af voor zowat het hele land. Dat betekent dat de onweersbuien gepaard kunnen gaan met intense regenval, hagelbuien, hevige rukwinden en vrij grote schade.

Na die eerste storing komen we in koudere lucht terecht, waarna er nog meer buien volgen. In het oosten van het land kunnen die buien uitgroeien tot felle onweders met kans op hagel, rukwinden tot 60 km/uur en veel neerslag op korte tijd. In het westen wordt het stilaan droger met opklaringen. Tegen vanavond trekken de laatste onweders weg.

1722

Door de afkondiging van code oranje besliste Binnenlandse Zaken om voor de eerste keer het nieuwe noodnummer 1722 te activeren. Dat nummer kunnen mensen gebruiken als ze de brandweer nodig hebben bij stormschade of wateroverlast. Het is de bedoeling om het nummer 112 zo te ontlasten en enkel te houden voor levensbedreigende situaties.

Vanaf zondag krijgen we opnieuw meer zon en aangename zomertemperaturen. (vrt/kmi)