De laatste lichte sneeuwbuien verlaten zondagavond en in de nacht van zondag op maandag ons land naar het zuiden, meldt het KMI. Daarna is het - voor de ochtendpiek van maandag - opnieuw uitkijken voor gladheid door rijm- en ijsplekken.

TIPS: Wat moet u doen als u begint te slippen?

Weggebruikers die de baan op moeten, passen best hun rijstijl en snelheid aan. Door de vriestemperaturen in combinatie met een vochtig wegdek, kunnen de wegen er immers glad bijliggen.

Het weerkundig instituut kent de weerstoestand code geel toe. Dat betekent dat er gladheid op de grond wordt verwacht. Deze situatie kan de mobiliteit van voetgangers, van fietsers en van het wegverkeer bemoeilijken, vertragen en gevaarlijk maken. Hou daarom voldoende afstand en matig uw snelheid in het verkeer, zo waarschuwt het KMI.

Maandagochtend zijn er nog veel meer mensen op de baan dan afgelopen nacht en ochtend, dus is waakzaam rijden zeker geboden. Wie de auto niet per se moet nemen, wordt aangeraden om dat niet te doen.

Zoutvoorraad

Deze winter heeft het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) al 26.450 ton zout gestrooid op de Vlaamse autosnel- en gewestwegen. Dat is een vierde van de totale hoeveelheid strooizout die beschikbaar is (108.000 ton).

AWV stelt nog de weersvoorspellingen nauwgezet op te volgen en, indien nodig, uit te rijden om preventief zout te strooien. (belga)