U bent hier

KMI waarschuwt voor droogte : 'Nog geen zware problemen, maar bang uitkijken naar zomer'

Kempen regio | Olen | Vlaanderen
08.06.2017 - 16.20u
Door: Herman Gezelle

Het is al maanden veel te droog in ons land, waarschuwt het KMI, en als die droogte aanhoudt kan dat problemen opleveren in een aantal sectoren. Een rondvraag leert dat er momenteel nog geen al te grote problemen zijn bij bijvoorbeeld de binnenvaart, drinkwatervoorziening of de landbouw. Maar men kijkt wel bang naar de zomermaanden en hoopt dat het toch nog eens flink gaat regenen.

In de binnenvaart zijn er hier en daar al maatregelen genomen om het waterpeil te handhaven, zegt een woordvoerster van de Vlaamse Waterweg.

Voor het Albertkanaal bijvoorbeeld is de waterkrachtcentrale in Wijnegem stilgelegd en wordt het schutwater in Olen en Ham teruggepompt.

In West- en Oost-Vlaanderen zijn maatregelen genomen om het lekverlies aan sluizen te beperken en worden op enkele sluizen sche pen gegr oepeerd doorgelaten, met wachttijden van maximaal één uur. In Nieuwpoort is de buis geopend om het waterpeil van de IJzer te handhaven.

Ook de drinkwatervoorziening is gegarandeerd. "Onze watermaatschappijen beschikken over een goeie buffer", klinkt het bij koepelorganisatie Aquaflanders. "Op dit moment is er zeker geen reden tot bezorgdheid", al geeft men wel mee dat er in de zomer misschien wel spaarzaam zal moeten worden omgesprongen met drinkwater. Dat zal dan afhangen van de temperaturen en neerslag. "We zullen de bevolking op tijd verwittigen".

De landbouw is traditioneel één van de sectoren die het meest gevoelig is voor de weersomstandigheden en dat is ook nu niet anders. Bij de Boerenbond wil men zeker nog niet spreken van een ramp, al snakt men wel naar regen. "We hadden gehoopt dat er deze week neerslag van betekenis zou vallen, maar dat blijkt niet het geval. Op sommige plaatsen heeft het nog niet of amper geregend", zegt Anne-Marie Vangeenberghe.

De teelten die momenteel het meest te lijden hebben onder de droogte, zijn de vroege aardappelen, spinazie en vlas. "Daar moet men rekening houden met lagere opbrengsten", aldus Vangeenberghe. Groenten in volle grond zoals wortelen, bloemkolen, ... moeten dan weer beregend worden en dat betekent een meerkost voor de boer, die hij niet altijd kan doorrekenen.

Ook het zaaien van witloof ondervindt problemen door de grote droogte. Maar voor de in Vlaanderen erg belangrijke teelten zoals tarwe, mais en aardappelen kan regen nog het één en ander goedmaken, luidt het. "Alles hangt dus af wat het weer de komende weken gaat doen". (belga)

imageMeer nieuws

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg 27.03.2020 - 16.30u

Voka: "Zes maanden uitstel voor bedrijfsbelastingen"

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 27.03.2020 - 16.27u

Lokale handelaars waar je terechtkan in Coronatijden

Heist op den Berg 27.03.2020 - 16.26u

Michelin directeur: 'Ik zal de gastronomie beschermen met alles dat ik heb'

Michelin directeur: 'Ik zal de gastronomie beschermen met alles dat ik heb'
Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 27.03.2020 - 16.24u

Schaarste beschermingsmiddelen voor dokwerkers: focus op handgel

Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 27.03.2020 - 14.22u

Start-up laat iedereen groenten en fruit schenken aan hulpverleners

Start-up laat iedereen groenten en fruit schenken aan hulpverleners
Kempen regio | Turnhout regio | Vlaanderen 27.03.2020 - 13.39u

200 wagens geflitst in regio Heist-op-den-Berg

200 wagens geflitst in regio Heist-op-den-Berg
Heist op den Berg 27.03.2020 - 13.36u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto