Terwijl 10-tallen grote bedrijven in ons land erin slagen weinig of geen belasting te betalen op hun miljardenwinsten – en daarmee perfect binnen de wet blijven – voert de fiscus de controle op gratis drankbonnetjes voor jeugdvoetballertjes op.

 
 
Trends Top en stelde vast dat minstens 30 bedrijven in ons land een miljardenwinst boeken en daar niet meer dan 2 procent belastingen op betalen. 13 van die bedrijven betalen zelfs geen eurocent belastingen.

Tegelijkertijd meldt Het Laatste Nieuws dat de fiscus de gratis drankbonnetjes voor jeugdvoetballertjes viseert. Op die gratis consumpties moet nu ook 21 procent btw betaald worden. De fiscus verscherpt de controles hierop en rijft daarmee bij een club met 250 spelertjes mogelijk zo’n 1.000 euro per jaar binnen.

Voor sommige bedrijven die miljarden winsten maken, is België een belastingparadijs, schrijft Het Nieuwsblad. De krant trekt die conclusie na het lezen van de Trends Top en na een gesprek met samensteller Tony Coenjaerts.

Miljardenwinsten

Minstens 30 bedrijven die miljardenwinsten maken, betalen daarop niet meer dan 2 procent belastingen. Sommigen betalen zelfs helemaal niets. ‘Is het fair dat een bedrijf dat de voorbije vijf jaar 27,8 miljard winst boekte, geen cent belastingen betaalde, terwijl een ander bedrijf dat in dezelfde periode 1,3 miljard winst boekte, 32 procent belastingen ophoest?’ vraagt de krant zich af.

‘Of het fair is of niet, dat laat ik in het midden,’ zegt Tony Coenjaerts, ‘zolang die bedrijven de wet maar respecteren.‘ En dat hoeft blijkbaar geen probleem te zijn om als een groot bedrijf weinig of geen belastingen wil betalen. (EE)

Lees het volledige artikel in Knack