Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Knap programma 35e Open Monumentendag

OMD
10 september belooft een topdag te worden. De lokale organisatoren van Open Monumentendag (OMD) zorgen samen voor meer dan 1000 activiteiten verspreid over heel Vlaanderen.
 
Dat zijn er 200 meer dan vorig jaar: het thema "met hart en ziel" kan niet beter kloppen met de drive van de erfgoedsector om iedereen welkom te heten in de monumenten waar ze met veel liefde voor zorgen. 
Vanaf vandaag ontdek je het volledige programma op de vernieuwde publiekswebsite. Sint-Niklaas en Antwerpen openen meteen ook de inschrijvingen voor hun activiteiten op reservatie.
 
Een moment waar de echte erfgoedliefhebbers naar uitkijken omdat het vaak gaat om rondleidingen in kleine groepen op exclusieve locaties.
 
Wie bijvoorbeeld een preview wil krijgen van het nieuwe museum Curiosum in Huis Janssens in Sint-Niklaas, een rondleiding bij orgelbouwers Gebroeders Decap wil meepikken of een bezoek wil brengen aan de Diamantbeurs in Antwerpen, moet snel zijn. Het overgrote deel van het aanbod is evenwel zonder reservatie en even hard de moeite.
 
"Griet Langbeen, coördinator Open Monumentendag: We focussen dit jaar op de verhalen en tradities achter onze monumenten én zetten de mensen die zich er met hart en ziel voor inzetten centraal. Een thema dat de organisatoren ter harte hebben genomen, want ze organiseerden meer dan 1000 activiteiten. Er is voor elk wat wils, en zoals altijd is dit grote erfgoedfeest helemaal gratis.

 

De ambassadeurs

Geen groter hart voor erfgoed dan dat van onze ambassadeurs! Bob brengt buren samen op de Place de l'apero aan het kapelletje in zijn wijk. Caroline redde samen met een groep vrijwilligers een kasteel. Jochen brengt monumenten verbluffend in beeld en Luna maakt vids van het  immaterieel erfgoed. Astrid leert glas-in-loodkunst van een ervaren meester, Marie is begeesterd door modernistisch erfgoed en Lieven dirigeert de helft van zijn familie in de harmonie. Joost schreef R de musical, een hedendaagse versie van Reynaert de vos, die je tijdens het weekend van Open Monumentendag in Sint-Niklaas kan bijwonen.

Provincie Antwerpen

  • Onder de noemer "De weg banen tussen Antwerpen en Turnhout" worden er verschillende activiteiten georganiseerd langs de Turnhoutsebaan. Zo kan je een wonderlijk bezoek brengen aan de Reuskens van Borgerhout of een foto-expo bezoeken over baancafés en dancings langs de N12.
  • De gemeentes Bonheiden, Duffel, Putte en Sint-Katelijne-Waver ontwikkelden speciaal voor OMD 4 fietsroutes langs hun kapelletjes - waarvan een aantal ook speciaal de deuren openen de dag zelf.
  • In Mechelen wandel je door de recent gerenoveerde Vlietenkelder en kan je uitzonderlijk de balzaal van Bier Central bezoeken. Je kan ook voor de eerste en laatste keer de opgravingen in de Predikherenkerk bezoeken.
  • In Antwerpen wordt 100 jaar Rivierenhof gevierd met verschillende activiteiten. Zowel de Candico-fabriek als het Decap-depot openen uitzonderlijk de deuren.
OMD 2023

OMD 2023

OMD

Deel dit artikel