Op zondag 23 april vieren we in Vlaanderen en Brussel Erfgoeddag. Ook in ons stukje Kempen (Geel, Mol, Laakdal) doen ze hier volop aan mee. We zetten graag enkele unieke activiteiten in de kijker.

Alle activiteiten zijn gratis.

Rondleidingen OPZ Geel en bezoekerscentrum Pas-sage
Heel de wereld kent de Geelse gezinsverpleging. Het OPZ is dan ook geen gewoon psychiatrisch ziekenhuis.
Het verhaal van de 'Kolonie' en het OPZ kom je te weten in het in 2015 geopende bezoekerscentrum Pas-sage, gevestigd in het oude mortuarium en labo van de Kolonie. Er zijn ook rondleidingen op de pas gerenoveerde historische site van het OPZ.

Uniek: omdat je normaal enkel op afspraak Pas-sage en de site kunt bezoeken. Op 23 april wandel je er gewoon zo binnen.
In bezoekerscentrum Pas-sage zijn ervaringsdeskundigen je gids. Ze kregen hiervoor een speciale museumgidsopleiding, en ze delen er ook hun eigen herstelverhaal.

Contact: Bert Boeckx, 014-57 92 45, bert.boeckx@opzgeel.be

Opening expo 'Over Piskijkers, Pauwendrek en Pestdokters'
Het Geelse Gasthuismuseum opent op 23 april deze tijdelijke expo over de wondere wereld van het ziek zijn vroeger. Toen ze nog oplapmiddeltjes brouwden met pauwendrek en piskijkers belangrijker waren dan dokters.

Uniek: een gratis openingsfeest voor iedereen mét live acteurs die het Middeleeuwse ziek zijn heel tastbaar maken.
Contact: Jolien Hoekx, dienst erfgoed Geel, 0474 53 56 90, jolien.hoekx@geel.be

Het atelier van Jabok Smits voor 1 dag open
Jakob Smits werkte en woonde in de Kempen. Hij bouwde een huis in Achterbos, met daarnaast een atelier en lichtlaboratorium: het Malvinahof, genoemd naar zijn grote liefde en tweede vrouw Malvina. Het atelier staat er nog steeds en is in privé-eigendom. het wordt momenteel gerenoveerd.

Uniek: het Malvinahof is een privéhuis dat voor Erfgoeddag voor één dag voor iedereen toegankelijk is, mét extra info over Jakob Smits.
Contact: Nathalie Ceunen, 0474 94 53 18, nathalie.ceunen@gemeentemol.be

Gratis naar 'veertig Smits'
Begin april werd deze expo geopend. Er worden 40 werken van Smits getoond uit privécollecties en collecties uit (inter)nationale musea. Waarom 40? Omdat het Jakob Smitsmuseum dit jaar 40 jaar bestaat.

Uniek: omdat sommige werken pas voor het eerst aan het grote publiek worden getoond.
Nathalie Ceunen, 0474 94 53 18, nathalie.ceunen@gemeentemol.be

Oudste klompenmaker schenkt machines aan het Klompenmuseum Laakdal
De bijna 100-jarige klompenmaker Sam Mondelaers heeft recent de machines uit zijn atelier aan het Klompenmuseum geschonken. Op Erfgoeddag kun je ze voor 't eerst komen bewonderen. Ook het archief van Sam bevindt zich in het Klompenmuseum.
Kinderen kunnen op Erfgoeddag gratis een klompenpaar beschilderen.

Uniek: omdat Sam Mondelaers niet alleen zijn machines aan het museum schenkt, maar ook nog steeds zijn kennis. Klompenmaken is zijn passie en die deelt hij nog heel graag met iedereen.
Contact: Chris Vervecken, voorzitster Klompenmuseum,chris.vervecken@gmail.com, 013 66 26 55 (Mia Coenen).

Ook in Westerlo

Erfgoeddag op zondag 23 april is de traditionele openingsdag van het seizoen van het Heemmuseum, dat loopt tot Open Monumentendag in september. Op Erfgoeddag is er een zoektocht in het museum. Het Heemmuseum in de Sint-Michielsstraat in Oevel is het levende geheugen van de gemeente. Vroeger was het de pastorie van Oevel. Het is de thuisbasis van Heemkring Ansfried en van de Erfgoeddag.

In het Oud Godshuis kan je op Erfgoeddag naar demonstraties van leerlingen van SILA en van het Rode Kruis. Het is ook het startpunt voor een herinneringswandeling met fotozoektocht. Het Oud Godshuis in de Verlorenkost dateert van 1883 en is gebouwd door Pierre Langerock, dezelfde architect als het gemeentehuis, in opdracht van gravin Jeanne de Merode. Het was het hospitaal van Westerlo. Sinds 1984 maakt het deel uit van de Sint-Lambertusscholen.

En in Lokaal Dienstencentrum TerHarte naar workshops over gezonde voeten (inschrijven op dienstencentrum@ocmwwesterlo.be of 014 53 87 87) en over Bewegen, back to the basics. Content(d)ement, het lokale initiatief om mensen die te maken krijgen met dementie te ondersteunen, heeft er een infostand.

Er zijn tentoonstellingen en presentaties over honderdjarigen, de geschiedenis van de zorg, bewegen vroeger en nu en terug in de tijd. Er staat een oude zwiermolen voor kinderen en café 't Rietje is omgetoverd in retrostijl. Lokaal Dienstencentrum TerHarte is het kloppende hart van de zorgsite in de Verlorenkost waar ook het OCMW en Woonzorgcentrum Parel der Kempen gevestigd zijn.