De coronacijfers blijven in de juiste richting evolueren en dus zullen de geplande versoepelingen voor 9 juni kunnen doorgaan. 

Maar waar nog niet expliciet over gecommuniceerd was, waren de beperkingen op ons sociale leven.

Vandaag mag u maar 1 knuffelcontact hebben per zes weken en maar maximaal 2 mensen van hetzelfde gezin binnen ontvangen op 1,5 meter afstand. Buiten zijn dat maximaal 10 mensen, ook met de nodige afstand.

Zo zien we dat de beperking op het aantal sociale contacten dat u onderhoudt, verdwijnt.

'U kunt vanaf 9 juni dus weer eender wie op eender welk moment ontvangen. Binnenshuis zijn dat er wel maar maximaal 4 (kinderen tot 12 niet meegerekend), in uw tuin mag u tot 50 mensen (kinderen wél meegerekend) ontvangen. 

En misschien nog opvallender: tussen de gasten die u ontvangt, verdwijnen de socialeafstandregels. In mensentaal: geen anderhalve meter afstand meer, geen mondmaskers, knuffelen en kussen mag in theorie weer.

"Het wordt echter nog steeds sterk aanbevolen om de preventieve maatregelen maximaal na te leven, zoals het bewaren van afstand, maskerdracht, handhygiëne en ventilatie door het openen van ramen en deuren", klinkt het in het ontwerp van MB.

"Ultieme" versoepeling...

Infectiologe Erika Vlieghe (UAntwerpen) onthoudt zich van commentaar en vindt dat "de politiek het zelf mag uitleggen".

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) stelt, net als Vlieghe, dat een versoepeling van de sociale contacten nooit geadviseerd is door de expertengroep GEMS.

"De GEMS geeft advies en politiek doet daar haar ding mee. Zo hoort dat. Maar dat ontslaat ons niet van de taak om ervoor te waarschuwen wanneer de zaken de verkeerde richting dreigen uit te gaan."

En het is wel degelijk te vroeg voor een dergelijke forse versoepeling, vindt hij. " Deze, ik zou bijna zeggen 'ultieme', versoepeling kan je pas doen als iedereen zijn eerste prik heeft gekregen. Men wil van 9 juni de bevrijdingsfeesten maken. Dat komt wat te vroeg. We zitten nog midden in de pandemie. We zitten ook midden in de vaccinatiecampagne, maar er moet nog heel wat gebeuren.

Dus op 9 juni zeggen: 'alles kan', dat is niet goed. Pas op, men zegt er ook wel bij: 'je hoeft het niet doen'.

Dat is een heel belangrijke voetnoot: het feit dat het mag, betekent niet dat iedereen dat ongebreideld moet gaan doen."  (VRTNWS)