Baziel Belmans (22) uit Zoersel en Kobe Fleerackers (22) uit Kasterlee nemen volgende maand met hun zonnewagen deel aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika.

Ze maken deel uit van het Agoria Solar Team, een studententeam van de KU Leuven dat zonnewagens bouwt en ermee deelneemt aan internationale wedstrijden. De Sasol Solar Challenge is een gloednieuwe uitdaging en ook de langste wedstrijd tot nu toe voor het team.

De BluePoint Atlas

Het afgelopen jaar werkte het team aan het verbeteren van de negende Belgische zonnewagen, de BluePoint Atlas. Deze nam reeds eerder deel aan een wedstrijd in Marokko, waar ze een mooie tweede plaats behaalde. Door het uitvoeren van innovatieve verbeteringen hopen de Belgen de winst binnen te halen in de volgende internationale uitdaging.

Kobe heeft als elektrisch ingenieur onderzoek gedaan naar de motoraansturing van de zonnewagen. Tijdens de wedstrijd is hij verantwoordelijk voor het opvolgen van de technische parameters van de batterij.

In de zonnewagen zit een batterij die opgeladen wordt door middel van zonne-energie zodat de wagen ook kan rijden bij bewolking. Tijdens de wedstrijd worden technische parameters van de batterij zoals temperatuur en spanningen gemonitord zodat we weten hoeveel energie er nog aanwezig is in de batterij.
Kobe Fleerackers (22, Kasterlee), Elektrisch Ingenieur bij het Agoria Solar Team

Baziel zal tijdens de wedstrijd ervoor zorgen dat de zonnewagen snel hersteld wordt indien er technische problemen opduiken.

Tijdens de wedstrijd is het heel belangrijk dat er geen kostbare tijd verloren gaat. Daarom rijdt er een wagen met teamleden en technisch materiaal achter de zonnewagen zodat problemen zoals een platte band snel kunnen opgelost worden.

Baziel Belmans (22, Zoersel), Aerodynamisch Ingenieur bij het Agoria Solar Team

De vernieuwde zonnewagen werd enkele maanden geleden aan een grondige test onderworpen. Toen slaagde het team erin om met de zonnewagen 1051 kilometer te rijden in 12 uur. Hiermee konden ze een wereldrecord op hun naam zetten. Na deze test is de BluePoint Atlas volledig klaar voor de volgende uitdaging: de Sasol Solar Challenge.

De Sasol Solar Challenge

De Sasol Solar Challenge vindt plaats van vrijdag 9 tot vrijdag 16 september in Zuid-Afrika, tussen Johannesburg en Kaapstad. Het is voor het Belgische Solar Team de eerste keer dat ze deelnemen aan deze unieke uitdaging.

Studententeams van over de hele wereld zullen hier worden uitgedaagd om op 8 dagen tijd zoveel mogelijk afstand af te leggen op zonne-energie. Het is de langste wedstrijd waaraan het Belgische team zal deelnemen tot nu toe, waarbij zowel betrouwbaarheid als strategie een belangrijke rol zullen spelen.