U bent hier

Koeltechnisch bedrijf en middelbare school gaan strijd aan met knelpuntberoepen

Neteland
24.04.2021 - 17.02u
Door: Lex Verellen

Ieder jaar publiceert de studiedienst van VDAB een knelpuntberoepenlijst. Dit zijn beroepen waarvoor werkgevers het moeilijk hebben om geschikte kandidaten te vinden. Jaar na jaar verschijnt het beroep 'technicus koeltechniek en klimatisatie' op deze lijst, zowel door een kwantitatief als een kwalitatief tekort.

Er zijn te weinig werkzoekende koeltechniekers op de markt en in sommige gevallen voldoen de werkzoekende koeltechniekers niet aan de eisen van de werkgevers door gebrek aan ervaring of opleiding.

Ook in 2021 staat 'Technicus industriële installaties' in de top 10 van de knelpuntberoepen. kOsh, Katholiek Onderwijs Stad Herentals, en Technigroup, koeltechnisch bedrijf uit Herentals, slaan de handen in elkaar om dit tekort weg te werken.

De leerlingen van het 7de middelbaar, specialisatie koeltechnische installaties, bouwen voor hun eindwerk een professionele koelmachine. Technigroup levert hiervoor professionele materialen.

De koelmachine zal nadien bij Technigroup gebruikt worden als nood- of huurtoestel. Dit jaar zijn Yoran en Jarmo in totaal een achttal weken bezig aan de machine.

Yoran is enthousiast over dit project: "Het is de eerste keer dat we aan een installatie werken die echt gebruikt zal worden." Deze setting komt al heel dicht in de buurt van het echte werkveld. Gewoonlijk werken ze met gereedschap en materialen die al door andere leerlingen gebruikt werden.

Jarmo merkt het verschil op: "De materialen van Technigroup zijn nieuw en werken perfect. Als er iets fout gaat met de installatie weten we dat we iets verkeerd gedaan hebben en dat het niet aan de materialen kan liggen."

Een win-win situatie

Volgens Kris Vanderheyden, leerkracht koeltechnische installaties aan kOsh, is dit een win-win situatie. "De leerlingen krijgen de kans om met professionele apparatuur en technieken te werken en Technigroup kan bijdragen aan de opleiding van toekomstige koeltechniekers, die later misschien zelf aan de slag willen bij Technigroup." Na dit jaar willen Jarmo en Yoran graag nog een specialisatiejaar doen, voordat ze op zoek gaan naar een job als koeltechnisch installateur.

"Wij als school zien een enorme meerwaarde in een nauwe samenwerking met de bedrijfswereld. Op deze manier kunnen wij onze leerlingen levensecht onderwijs aanbieden en ze een realistisch beeld geven over de sector waar ze terecht zullen komen." zegt Dirk Tormans, technisch directeur aan kOsh.

"Het is inderdaad ook een win–win situatie als school omdat we zo onze leerlingen met de laatste nieuwe technologieën kunnen laten werken, zonder al te hoge investeringen te moeten doen.

Als school is het ook goed om op regelmatige basis feedback te krijgen vanuit de bedrijfswereld, zo weten we of de opleidingen nog steeds voldoen aan hun verwachtingen. Op deze manier kunnen we snel bijsturen en onze leerkrachten laten bijscholen met als enige doel onze leerlingen het onderwijs te geven waar ze recht op hebben."

We know how

"Bij Technigroup doen we er alles aan om het echte koeltechnische vakmanschap in ere te houden. Mensen met een juiste technische training en attitude maken het verschil bij het uitvoeren van onderhoudswerken en interventies.

Ook monteurs met een degelijke opleiding leveren een betere kwaliteit." zegt Jan Sleurs, zaakvoeder van Technigroup. "Wie de juiste koeltechnische handelingen jong aanleert, heeft daar zijn hele beroepscarrière plezier van."

"Technigroup legt zich toe op het soort industriële systemen waarbij het vaak onmogelijk is om met prefab componenten te werken. Voor dat soort projecten hebben we leerlingen nodig die als het ware met hun handen kunnen denken (lacht)".

De school is dus een mooie kweekvijver voor dit soort talenten. En door de industriële omgeving waarin Technigroup werkt, kunnen de leerlingen er later doorgroeien tot ervaren vakmannen die trots kunnen zijn op hun vak!

image



Meer nieuws

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag

Kempen regio | Neteland 24.10.2021 - 22.58u reading time3min

3 Amateur B

Voetbaluitslagen Neteland Kempen

Kempen regio | Neteland 24.10.2021 - 18.02u reading time3min

3 Amateur B

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto