Brandweer zone Kempen organiseert in oktober "Start to Brandweer"-sessies in de kazernes van Balen, Geel en Herentals Kom langs en ontdek of er een brandweerkracht in je schuilt Brandweer zone Kempen.

'Brandweer zone Kempen maakt zich naar goede gewoonte op voor haar jaarlijkse rekruteringscampagne voor vrijwillige brandweerlui', zegt kolonel Koen Bollen.

'Jaarlijks worden er zo'n 24 betaalde vrijwilligers binnen zone Kempen gerekruteerd.

De procedure om brandweerman of –vrouw te worden mag je echter niet onderschatten. Om een correct beeld te schetsen van de precieze jobinhoud en de procedure organiseert Brandweer zone Kempen op 16, 17 en 23 oktober "Start to Brandweer"-sessies in de kazernes van Balen, Geel en Herentals.

Ben jij die perfect fit? Een sterke motivatie vormt het startpunt, maar je dient ook over een aantal cognitieve, technische en fysieke competenties te beschikken om lid te kunnen worden van Brandweer zone Kempen.

Ben je 18 jaar of ouder en woon je in de Kempen op maximaal 8 km van één van de kazernes van Mol, Westerlo, Herenthout, Herentals, Grobbendonk, Balen of Geel en wil je vrijwillig brandweer worden?

Dan start alles met het behalen van het federaal geschiktheidsattest (FGA) vooraleer je kan solliciteren bij de brandweer. Ontdek wat de FGA inhoudt tijdens de "Start to Brandweer"-sessies De meeste FGA-proeven kan je thuis trainen en oefenen.

Maar voor sommige testen heb je extra materiaal nodig. Tijdens een "Start to Brandweer"-sessie kan je net die oefeningen trainen en uitproberen – denk hierbij concreet aan het beklimmen van een 30 meter hoge ladder op een brandweerwagen, een houtbewerkingsoefening, een loodgieterij- of elektriciteitsopdracht vervullen tegen de klok.

Brandweer zone Kempen staat tijdens deze sessies ook klaar met nuttige info en weetjes. Zo kan je je goed geïnformeerd inschrijven voor het behalen van een federaal geschiktheidsattest in een provinciale brandweerschool. Het attest behaal je in één dag.'

"Start to Brandweer"

Praktisch De "Start to Brandweer"-sessies gaan door op:

• Zaterdag 16/10: 13h – 16h – Brandweerkazerne Balen – Vredelaan 2

• Zondag 17/10: 9h – 12h – Brandweerkazerne Geel – Stelenseweg 92

• Zaterdag 23/10: 13h – 16h – Brandweerkazerne Herentals – Oudstrijderslaan 1.

Brandweer zone Kempen rekruteert voor elke kazerne binnen de zone. Je bent vrij om te kiezen waar je de start to-sessie volgt, ook als dit niet de kazerne uit jouw buurt is.

Elke sessie start met een korte schets van de jobinhoud van een vrijwillige brandweerkracht. Daarna kan je de operationele handvaardigheidstesten en lichamelijke geschiktheidsproeven al eens uitproberen.

Inschrijven kan via een eenvoudig mailtje met je volledige contactinformatie en geboortedatum naar vacature@brandweerzonekempen.be uiterlijk 2 dagen voor de sessie doorgaat.

Je ontvangt steeds een bevestiging. Let op: je moet minimum 18 jaar zijn om de FGA-testen te mogen afleggen.

.Zie jij brandweer zone Kempen wel zitten? Haal dan als de bliksem je FGA-attest en solliciteer Een federaal geschiktheidsattest heb je nodig vooraleer je kan solliciteren bij Brandweer zone Kempen.

Je behaalt dit attest op één dag bij de brandweerschool. Je kan hiervoor inschrijven via www.ikwordbrandweer.be.

Het dichtstbijzijnde examencentrum is Campus Vesta, Oostmalsesteenweg 75 in 2520 Ranst, maar je kan het attest ook behalen in brandweerscholen in andere provincies.

Campus Vesta voorziet regelmatig FGA-testen. Dit jaar nog op 21/10, 19/11, 10/12. In 2022 op 25/01 – 22/02.

Alle data vind je ook terug op de website van Brandweer zone Kempen (https://kempen.hulpverleningszone.be/)

Vacatures bij Brandweer zone Kempen Jaarlijks worden er zo'n 24 betaalde vrijwilligers binnen zone Kempen gerekruteerd. De eerstkomende vacatures worden begin 2022 opengesteld.

Om onze operationele capaciteit en unieke mobilisatiekracht ook in de toekomst te blijven garanderen, investeert Brandweer zone Kempen maximaal in haar vrijwilligerswerking.

We willen onze toekomstige vrijwilligers - vooraleer voor deze boeiende en uitdagende job te kiezen - vertrouwd maken met het brandweerwerk. Goede afspraken met correcte verwachtingen maken goede vrienden. Ik ben dan ook blij met dit nieuwe initiatief om "Start to Brandweer"-sessies te organiseren zodat onze zone ook in de toekomst optimaal haar burgers kan blijven beschermen."

Brandweer zone Kempen is één van de 34 Belgische en vijf Antwerpse hulpverleningszones.

De zone verenigt de brandweerposten van Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Mol en Westerlo ter bescherming van de gemeenten Balen, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Mol, Olen, Retie, Vorselaar en Westerlo.

Het beschermingsgebied van de Brandweer zone Kempen beslaat 727,23 km² met een bevolking van ongeveer 260.000 inwoners.

De Brandweer Zone Kempen grenst aan de hulpverleningszones Taxandria, Rand, Rivierenland, Oost Vlaams-Brabant, Zuid-West Limburg en Noord-Limburg en Nederland. Meer info op https://kempen.hulpverleningszone.be/ en www.ikwordbrandweer.be  Foto Kolonel Koen Bollen/ NNieuws.