U bent hier

Koen Van den Heuvel vervangt Joke Schauvliege in Vlaamse regering, Maurice Helsen parlementslid

Herenthout | Provincie Antwerpen | Vlaanderen
06.02.2019 - 14.10u
Door: Herman Gezelle

CD&V-fractieleider in het Vlaams Parlement Koen Van den Heuvel uit Puurs zal Joke Schauvliege vervangen als minister in de Vlaamse regering. Dat heeft de partijtop zopas aangekondigd op een persconferentie.

Joke Schauvliege nam dinsdag ontslag als minister van Landbouw, Natuur en Omgeving na enkele ongelukkige uitspraken over de klimaatmarsen van de voorbije weken.

CD&V-voorzitter Wouter Beke, Vlaams viceminister-president Hilde Crevits en Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen stelden Van den Heuvel zopas voor aan de pers. Hij werd "unaniem" voorgedragen door de fractie om Schauvliege op te volgen, zei Beke.

"Het is een eer om minister te worden, spijtig genoeg is dat nu in minder gemakkelijke omstandigheden want het afscheid van Joke Schauvliege was zwaar", zei hij. "Ik wil haar ook oprecht danken voor het vele werk van de voorbije jaren."

De 54-jarige Van den Heuvel beloofde er meteen in te vliegen. "Een nieuwe minister begint meestal met de boodschap 'geef mij wat tijd', maar dat is mij nu niet gegund. Ik ga er vanaf dag één keihard tegenaan."

Samenwerken is daarbij het sleutelwoord voor de kersverse minister. "Er is geen landbouwer die niet inzit met het milieu en geen natuurliefhebber die jobs niet belangrijk vindt. Ik ben ervan overtuigd dat we de klimaatuitdaging samen moeten en kunnen aanpakken."

Van den Heuvel wil nu vooral verder werken aan de uitvoering van het Vlaamse klimaatplan. "Ik zal mij volledig smijten en mijn collega's van Wonen, Energie en Mobiliteit achter de veren zitten. Dit is een algemeen beleid en moet samen gevoerd worden."

Hij wil ook stappen zetten in de belangrijke dossiers die nog op tafel liggen, denk maar aan de zonevreemde bossen en de betonstop. "Ook hier reken ik op de collega's van de andere partijen.

Er is maar één antwoord, samen moeten we de uitdaging aangaan. Het was niet mijn ultieme droom om drie maanden voor de verkiezingen nog minister te worden, maar ik heb wel veel goesting om erin te vliegen."

Maurice Helsen uit Herenthout vervangt Van den Heuvel als parlementslid

Van den Heuvel is naast Vlaams fractieleider ook burgemeester van de fusiegemeente Puurs-Sint-Amands. In het Vlaams parlement wordt Peter Van Rompuy CD&V-fractieleider, Maurice Helsen uit Herenthout vervangt Van den Heuvel als parlementslid.

In principe moet de nieuwe minister van Landbouw en Natuur woensdagmiddag al meteen aan de bak voor de plenaire vergadering in het Vlaams parlement. Hij legt er om 14 uur de eed af. (Belga)

Foto : Koen Van den Heuvel op de nieuwjaarsreceptie CD&V Herentals in Lakenhal / Johan Temmerman/ Nnieuws.

imageMeer nieuws

Vermiste vrouw uit Geel is terecht

Geel 13.12.2019 - 17.48u

Eerste van 12 schepenwissels in Heist

Heist op den Berg 13.12.2019 - 15.53u

Alle treinverkeer onderbroken in de Kempen

Alle treinverkeer onderbroken in de Kempen
Geel | Herentals | Kempen regio | Neteland 13.12.2019 - 15.35u

Nationale en provinciale voetbalwedstrijden dit weekend

Nationale en provinciale voetbalwedstrijden dit weekend
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 13.12.2019 - 15.28u

Geel, Aalst, Gent en Antwerpen krijgen geld voor klimaat en leefbaarheid

Geel | Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 13.12.2019 - 15.21u

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg 13.12.2019 - 14.59u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto