Goed nieuws voor koffiedrinkers wereldwijd. Er is geen enkel bewijs dat de opwekkende drank kanker veroorzaakt. Dat blijkt uit een nieuwe studie van een agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Je laat je kopje wel best even afkoelen, want het drinken van gloeiend hete dranken (meer dan 65 graden) wordt gelinkt aan slokdarmkanker.
De nieuwe studie komt van het International Agency for Research on Cancer (IARC), een agentschap van de WHO. In 1991 had het agentschap koffie ingedeeld in haar systeem onder groep 2B, dat wil zeggen "mogelijk kankerverwekkend".
Nu 15 jaar later wordt het statuut van koffie veranderd naar groep 3. Dat zijn stoffen die beschouwd worden als "niet classificeerbaar". In de praktijk betekent dat dat er geen aanwijzingen zijn om te zeggen dat koffie kankerverwekkend is.
"We hebben een 1.000-tal studies geanalyseerd", zegt experte Dana Loomis van het IARC aan Le Monde. "En we hebben daarbij geen elementen gevonden die erop wijzen dat koffie kankerverwekkend is." Samen met koffie gaat ook maté, een opwekkende drank die vooral in Argentinië populair is, van groep 2B naar groep 3. Thee zat al in die groep.
Beschermend effect?
In de studie heeft het IARC gekeken naar verbanden met een 20-tal veelvoorkomende kankers, zoals borstkanker, prostaatkanker, baarmoederslijmvlieskanker en leverkanker.
Wat betreft die laatste twee zijn er enkele studies die aangeven dat koffie het risico op die specifieke kanker net zou verminderen. Over een eventueel beschermend effect van koffie kunnen echter geen definitieve conclusies getrokken worden, luidt het bij het IARC.
Niet te heet
Een belangrijke nuance is wel dat je je kop koffie (of thee) niet te heet mag drinken. Het geregeld consumeren van dranken die heter zijn dan 65 graden, wordt gelinkt aan slokdarmkanker. Het IARC klasseert extreem hete dranken daarom onder groep 2A: "waarschijnlijk kankerverwekkend".
Bij ons is het niet de gewoonte om koffie of thee zo warm te drinken, maar bijvoorbeeld maté in Zuid-Amerika wordt wel gedronken wanneer die gloeiend heet is. Andere voorbeelden die het agentschap aanhaalt, zijn China en Iran.
"De resultaten tonen dat het drinken van zeer hete dranken een mogelijke oorzaak is van slokdarmkanker. De temperatuur is daarbij meer bepalend dan de soort drank", zegt Christopher Wild van het IARC.
Andere experten nuanceren de bevindingen wel. "Stoppen met roken en je alcoholconsumptie verminderen is veel belangrijker om je kankerrisico te verminderen dan de temperatuur van wat je drinkt", benadrukt de topman van de American Cancer Society.
Adviezen met weerklank
De adviezen van het IARC hebben veel aanzien in de wetenschappelijke wereld. Vorig jaar nog waren er twee ophefmakende studies die ruime weerklank kregen. Zo was er de waarschuwing om de consumptie van rood vlees te beperken vanwege de link met darmkanker. De andere studie was die over glyfosaat, de omstreden stof die gebruikt wordt in onkruidverdelgers en van het IARC de kwalificatie 2A -waarschijnlijk kankerverwekkend- kreeg.
De nieuwe studie ligt in lijn met wat de Vlaamse Stichting tegen Kanker al adviseerde over koffie en de consumptie van heel warme dranken. De Stichting tegen Kanker en het IARC lanceerden eerder dit jaar een campagne met 12 tips om je risico op kanker met 30 procent te doen dalen. (vrt) (NCA)
Foto : Belga Images N. MAETERLINCK /N.