U bent hier

Kom mee brainstormen over de shift van de auto naar de fiets

Nijlen regio
20.04.2017 - 11.19u
Door: Mark Jaspers

De gemeente Nijlen en de Provincie Antwerpen zetten met het traject 'geWOONtebreker' in op de shift van auto naar fiets. Tot het einde van het jaar wil de gemeente via verschillende kleine en grotere acties de inwoners sensibiliseren om voor korte verplaatsingen de fiets te verkiezen boven de auto.

Tegelijk worden de mensen aangemoedigd om na te denken over de volgende vraag: met welke gewoontes moeten we breken om voor onze verplaatsingen vaker voor de fiets te kiezen? De gemeente wil met dit traject geen campagne voeren tegen de auto, maar voor de fiets.

Samen brainstormen op 4 mei

Op 4 mei denken we samen na over hoe we in Nijlen met de gewoonte kunnen breken om voor de korte verplaatsingen de auto te verkiezen boven de fiets. Op deze 'denktank' zal ook Wout Baert van Fietsberaad Vlaanderen aanwezig zijn. Na een presentatie blijft hij aanwezig om samen te brainstormen.

Alle ideeën zijn welkom!

Hoe we met de gewoonte kunnen breken, dat kan je heel breed interpreteren. Het kan gaan van sensibilisatieacties tot beleidkeuzes, noem maar op. En wat is de link met hoe en waar we wonen? Maar het kan even goed gaan over concrete acties die dit jaar doorgaan. Voor deze verschillende acties zoeken we trouwens nog peters en meters.

Waar en wanneer ?

De denktank vindt plaats op 4 mei in Gemeenschapscentrum 't Dorp, Berlaarsesteenweg 2 in Kessel en start om 19u30. Om organisatorische redenen vragen we om in te schrijven via bert.schepers@nijlen.be. Je kan ook de avond zelf aansluiten zonder inschrijving. Indien je niet aanwezig kan zijn, maar toch op de hoogte wil blijven, kan je dit eveneens laten weten!

Allemaal samen de wereld rond fietsen!

Op 21 mei start de fietscampagne "Nijlen fietst de wereld rond!". Het doel is om met zijn allen 40 075 km met de fiets af te leggen. Dat is de omtrek van de aarde ter hoogte van de evenaar. Vanaf 21 mei zal iedereen 30 dagen lang het aantal gefietste kilometers op de website www.nijlenfietstdewereldrond.be kunnen ingeven. Scholen, bedrijven en verenigingen kunnen zich afzonderlijk registreren.

Vrijwilligers gezocht

Voor de campagne zoeken we ook nog een 8-tal vrijwilligers die de actie mee willen ondersteunen (door bijvoorbeeld op 21 mei een stand te bemannen om uitleg te geven over de campagne en mensen te helpen om te registreren). Interesse? Of ken je iemand die geïnteresseerd is? Laat het dan weten via: duurzaam@nijlen.be.

Hoe en waarom doen we het ?

De gemeente focust niet op een eenmalige actie maar kiest voor een langdurig traject om gewoontes te doorbreken.

Uit studies blijkt dat bijna de helft van de autoverplaatsingen binnen de dorpskernen of tussen de dorpen plaatsvindt. Heel veel van die verplaatsingen zouden beter met de fiets gebeuren. Het zou de druk op de wegen sterk verminderen.

Om deze druk te verminderen moet er, naast inspanningen om de fietsinfrastructuur te verbeteren, ook ingezet worden op sensibilisatieacties.

Dit project past perfect binnen het energie- en klimaatactieplan Kempen 2020. In 2011 droeg verkeer bij tot 22% van de totale gemeentelijke CO2-uitstoot. De gemeente heeft de ambitie om 8% van de kilometers die in 2011 met een personenwagen werden gereden, tegen 2020 te vervangen door verplaatsingen per fiets of te voet. Hierdoor zou een CO2-reductie van 1.061 ton gerealiseerd worden!

imageMeer nieuws

Politie Neteland week nultolerantie

Politie Neteland week nultolerantie
Herentals | Neteland 24.11.2017 - 16.50u

HYC dit weekend

HYC dit weekend
Herentals | Neteland 24.11.2017 - 14.19u

Nationale en Provinciale voetbalwedstrijden dit weekend

Kempen regio | Neteland 24.11.2017 - 14.14u

Maatregelen steunzones creëren al meer dan 4.300 jobs

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 24.11.2017 - 08.57u

Valiente en GD Brands veroveren Canarische eilanden en Vlaanderen met exclusieve ijsemmers

Valiente en GD Brands veroveren Canarische eilanden en Vlaanderen met exclusieve ijsemmers
Geel | Herentals | Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.11.2017 - 03.19u

Koetshuis Le Paige is verkocht

Koetshuis Le Paige is verkocht
Herentals 23.11.2017 - 19.41u

Heffing op zonnepanelen blijft tot 2020

 Heffing op zonnepanelen blijft tot 2020
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 23.11.2017 - 17.57u

Annelies Beck wint GP Jan Wauters

Annelies Beck wint GP Jan Wauters
Vlaanderen 23.11.2017 - 14.58u

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto