Op 14 oktober staan er telescopen van volkssterrenwacht Urania op de Kesselse heide. Zaterdag 14 oktober wordt ook in Nijlen de donkerste nacht van het jaar. Het is die avond de nacht van de duisternis en dan gaan ook in Nijlen de lichten even uit.

Met de Nacht van de Duisternis zet de Bond Beter Leefmilieu de impact van lichtvervuiling in de kijker. In Nijlen zal volkssterrenwacht Urania die nacht telescopen opstellen. Kom mee dubbelsterren, bolhopen en planetaire nevels spotten!

Er wordt te veel en verkeerd verlicht in Vlaanderen. Onder andere constante verlichting op gebouwen of op ruimtes waar niemand komt en verlichting richting de hemel veroorzaken onnodige energieverspilling en excessieve nachtelijke verlichting. Ook voor planten en dieren zijn er nadelige gevolgen. Hun bioritme wordt er door verstoord.

Kom mee sterren spotten

Om dit aan te kaarten, wordt aan iedereen gevraagd om op 14 oktober thuis de lichten te doven en de gemeente geeft alvast het goede voorbeeld. De openbare verlichting gaat even uit en op de Kesselse heide kan je sterren komen spotten door professionele telescopen van volkssterrenwacht Urania. Mocht het weer het niet toelaten, wordt er een boeiend astronomisch vervangprogramma voorzien in het onthaalgebouw in de Vaerestraat.

Op voorhand inschrijven

Deze activiteit start om 20 uur, afspraak op de parking van de Kesselse Heide in de Lindekensbaan. Omdat het aantal plaatsen beperkt is, moet er op voorhand ingeschreven worden. Dat kan tot 12 oktober via info@nijlen.be of op het nummer 03 410 02 11.