Vincent Kompany is verkozen tot 'Barclays Player of the Season', de beste speler van de Engelse Premier League. Zondag werd z'n team Man City kampioen na een thriller.

"De centrale verdediger was dit seizoen de rots in de branding voor de titelfavoriet en zijn leiderschap werd ook erkend door een panel van experten", klinkt het op de clubwebsite.

De door Kompany georganiseerde City-verdediging hield dit seizoen zeventien keer de nul. Doelman Joe Hart kreeg dan ook niet toevallig de 'Golden Glove'-trofee voor beste doelman.

Kompany is de allereerste speler van Manchester City die de felbegeerde trofee in de wacht sleept. Onze landgenoot scoorde dit seizoen drie keer, waaronder het levensbelangrijke doelpunt tegen stadsrivaal en titelconcurrent United in de derby van twee weken geleden.

Kompany is in de hoedanigheid van kapitein steevast uitblinker bij City en dus komt de onderscheiding niet geheel onverwacht. "Ik ben heel dankbaar en als het mogelijk zou zijn, zou ik deze trofee delen met de andere verdedigers bij City", aldus Kompany op Twitter.

Titel
Met nog één speeldag te gaan staat City met 86 punten aan de leiding. Als ze zondag thuis tegen Queens Park Rangers een beter of hetzelfde resultaat boeken dan United in Sunderland, is de eerste titel voor de Citizens in 44 jaar een feit.
    
Over het Kanaal worden er jaarlijks meerdere trofeeën uitgereikt om de beste speler van het seizoen te bekronen. De Nederlander Robin van Persie werd eerder al door de Engelse voetbaljournalisten (FWA) en de profvoetballers (PFA) uitgeroepen tot beste speler van het jaar.
    
Ook collega-Rode Duivels Jan Vertonghen (Ajax Amsterdam) en Kevin Mirallas (Olympiakos) werden de afgelopen weken respectievelijk in Nederland en Griekenland al uitgeroepen tot beste speler van de competitie. In Frankrijk is Eden Hazard een van de genomineerden.