Update : In een emotionele toespraak heeft koning Albert II vanavond om 18u op tv en radio aangekondigd dat hij zal aftreden ten gunste van zijn zoon Prins Filip. ‘Het is een kwestie van elementair respect voor de instellingen en ten opzichte van u, waarde medeburgers’, zei de 79-jarige koning. Na afloop had hij tranen in de ogen. Een zichtbaar zenuwachtige vorst stond rechtop in zijn bureau en las zijn toespraak af van een blad papier, regelmatig struikelde hij over zijn woorden.

‘Diep ontroerd richt ik mij vandaag tot u allen’, begon de koning die zijn gezondheid aangaf als reden voor zijn aftreden. ‘Ik stel vast dat mijn leeftijd en mijn gezondheid mij niet meer toelaten mijn ambt uit te oefenen zoals ik dat zou willen doen. Ik zou mijn plichten niet nakomen mocht ik in die omstandigheden te allen prijze mijn ambt blijven bekleden. Het is een kwestie van elementair respect voor de instellingen en ten opzichte van u, waarde medeburgers.’

Koning Albert, die sinds 1993 op de troon zit, ontpopte zich in de loop der jaren van een ietwat onzekere opvolger van koning Boudewijn, tot een joviale koning, vol zelfvertrouwen. Maar in de loop der jaren moest hij wel met lede ogen toekijken hoe het land uit elkaar viel en de communautaire problemen zijn koningschap overschaduwden.