Koning Filip heeft vanmiddag een teleconferentie gehad met enkele vertegenwoordigers van het samenwerkingsverband Neteland.

De vorst luisterde aandachtig hoe de gemeenten Herentals, Herenthout, Grobbendonk, Olen en Vorselaar, de lokale politie en zorgverleners intensief samenwerken in de strijd tegen het coronavirus COVID-19.

Koning Filip sprak met de burgemeesters, de noodplanningscoördinatoren, enkele communicatie-experten, een vertegenwoordiger van de algemeen directeurs, lokale politie Neteland en met een afgevaardigde van de huisartsenkring.

Creatieve initiatieven en veel solidariteit

Tijdens de videochat ging het onder meer over de 800 vrijwilligers die zich via de gemeenten hebben aangemeld om bijvoorbeeld voor andere inwoners boodschappen te doen of om het Fysiek Triagecentrum Middenkempen of de huisartsenwachtpost administratief of telefonisch te ondersteunen.

Ook de creatieve initiatieven die de gemeenten samen opzetten om het dagdagelijkse leven van hun inwoners aangenamer te maken, bleven niet onbekend.

Daarnaast luisterde Koning Filip naar de aanpak van de huisartsen en de logistieke ondersteuning die Neteland in deze bijzondere tijdens biedt aan de gezondheidszorg.

Medewerkers van technische dienstverlening legden bijvoorbeeld al 2.250 kilometer af om materialen te vervoeren en zo de zorginstellingen zelf zo goed mogelijk te ontlasten.

Verder kwamen ook onder meer het handhavingsbeleid, de acties ter ondersteuning van de lokale economie, de gestroomlijnde communicatie en de aanpak om de essentiële lokale dienstverlening draaiende te houden aan bod.

'Een hart onder de riem'

De gemeenten van het Neteland appreciëren de interesse van de koning enorm. "We hebben de afgelopen weken al zeer intens samengewerkt met alle Neteland gemeenten, de lokale politie, het AZ Herentals en de lokale huisartsen", vertelt burgemeester Lieven Janssens namens de 5 burgemeesters van Neteland.

"We doen er alles aan om onze inwoners, scholen, handelaars en zorgverleners in deze moeilijke tijden zo goed mogelijk te ondersteunen. We zijn dan ook zeer vereerd dat we ons verhaal hebben mogen delen met de koning."

De vorst stak alle medewerkers van het samenwerkingsverband Neteland alvast een hart onder de riem. Hij was zeer onder de indruk van alle initiatieven en hoopte dat andere regio's in ons land dit voorbeeld zullen volgen en zelf ook zulke samenwerkingsprojecten creëren.

Het probleem mag wel mondiaal zijn, het antwoord is lokaal.

De koning toonde ook veel interesse in de aanpak omtrent kwetsbare gezinnen, vereenzaming, e-commerce, de vrijwilligerswerking en enkele creatieve projecten zoals de vrijetijdsbingo en het vervoer van de huisartsen met een oude ambulance.

"Neteland heeft in deze crisis, nog meer dan voordien, bewezen dat samenwerken rendeert.

Ook de verschillende diensten, disciplines noodplanning en de zorg/hulpverlening merken de positieve dynamiek. Dat is een mooi fundament voor de toekomst", besluit burgemeester Janssens.  Foto : © Koninklijk Paleis, België // collage gemeente Vorselaar-Olen.