U bent hier

Koninklijke familie en ministers proeven topbier Gageleer uit de Kempen

Kempen regio | Nationaal
17.11.2014 - 00.51u
Door: Herman Gezelle

Zaterdag blies alles wat naam en faam heeft in de politieke wereld verzamelen in de Kamer om samen met leden van de koninklijke familie “Koningsdag” te vieren. Voor de doorsneeburger weinig bekend, tenzij je vorig jaar voor de gesloten deur van het gemeentehuis of de bibliotheek hebt gestaan, want ambtenaren hebben dan een vrije dag. De laatste jaren kreeg het feest echter ook een andere dimensie en staat het in het teken van een of ander thema en worden ook burgers uitgenodigd die op zo’n vlak actief zijn. Dit jaar was het thema ‘duurzame ontwikkeling’.

Elke provincie mocht enkele projecten voorstellen. Voor de provincie Antwerpen waren dat de vzw Balavikas uit Lille, GamMol vzw uit Mol, de Vredesgemeenschap van San José de Apartadó, International Youth Association for Development (IYAD) uit Antwerpen en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete vzw uit Kasterlee.

De vzw Balavikas uit Gierle, vertegenwoordigd door Chris Stellfeld, biedt hulp aan kinderen met een beperking in Zuid-India. De belangrijkste doelstellingen van dit project zijn de toekomstkansen van het kind verbeteren door onderwijs en paramedische ondersteuning en het maandelijkse inkomen van de ouders vergroten door hen te garanderen dat ze voor hun kind kunnen blijven zorgen.

GamMol vzw Aqua vitae ‘Water zonder grenzen’ uit Mol, met Jean Burtin als voorzitter, zet zich in voor duurzame oplossingen voor de drinkwaterwaterproblematiek in Gambia. Tot vandaag heeft GamMol vzw ongeveer 170.000 mensen op een duurzame wijze aan drinkwater geholpen en hen elementaire hygiëne bijgebracht. Elk werkjaar tracht GamMol drie afgelegen dorpen van water te voorzien. GamMol vzw is erkend als NGO en stelt ook een twaalftal Gambianen te werk. Daarnaast is er de constante zorg voor een kleuterschool met 140 kindjes.

De Vredesgemeenschap van San José de Apartadó in Colombia wordt vanuit Westerlo ondersteund met als contactpersoon Sus Van Olmen. 1.300 boeren hebben zich in dit Zuid-Amerikaanse land georganiseerd en kiezen voor geweldloosheid, basisdemocratie en gemeenschapswerk. Ze organiseren eigen onderwijs, o.m. een boerenuniversiteit met zaden- en plantenbank. Ze kiezen voor ecologische voedsellandbouw en tegen grootschalige agro-industriële projecten. Ze bezitten een bio- en een fairtrade-label.

International Youth Association for Development (IYAD) uit Antwerpen heeft als doelstellingen de palliatieve zorgen te moderniseren in de Democratische Republiek en het verbeteren van de zorgverlening aan patiënten met Cerebro Vasculair Accident.

Het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete vzw uit Kasterlee, vertegenwoordigd door Bas Van der Veken, wil met 'Plant van Hier’ het aanbod van autochtone bomen en struiken op de markt en in het landschap verhogen. Zaden worden geoogst op groeiplaatsen van autochtone moederbomen en vervolgens opgekweekt tot volwaardig plantgoed. In die keten wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de lokale economie. Naast de ecologische voordelen van het autochtone groen wordt zo ook de plaatselijke werkgelegenheid bevorderd en de CO2-impact verlaagd. 

Na het officiële gedeelte in aanwezigheid van prinses Astrid en haar echtgenoot aartshertog Lorenz, koningin Paola en prins Laurent zetten de verschillende provincies op de receptie hun beste beentje voor met streekproducten. De provincie Antwerpen trok de lijn van het thema consequent door met de keuze voor de bvba Alhiers uit Emblem, producent van cider, fruitwijnen, confituur en gebak, en Gageleer cvba-so uit Oud-Turnhout.

Succes voor de Gageleer met prinses Astrid

Als eerste diende zich aan de stand van Gageleer prinses Astrid aan van wie bekend is dat zij tijdens de buitenlandse handelsmissies graag het Belgische gerstenat promoot. Zij kreeg een korte uitleg over middeleeuwse gruitbieren, het Gageleer-bier, het vrijwilligersproject daarachter, het Landschap De Liereman en de bioboeren Joris Willems en Marc Naets.

Astrid hief het glas samen met haar echtgenoot aartshertog Lorenz, minister Reynders, Christine Defraigne, voorzitster van de Senaat, oud-senaatsvoorzitter Armand De Decker en na hen nog vele anderen zoals minister Jan Jambon en oud-ministers Van Mechelen en Van Acker. De commentaren van de vele proeflustigen waren unaniem positief.

Minister Reynders scheen te denken dat ‘piment royal, een van de vele Franse namen voor gagel, voor de gelegenheid verzonnen was. Oud-senaatsvoorzitter De Decker was bijzonder gecharmeerd door het blauwborstje op de geschenkverpakking. “Blauw is mijn lievelingskleur”, zei hij. Iets wat niet verwonderlijk is voor een liberaal.

Foto: Prinses Astrid met senaatsvoorzitster Christine Defraigne en oud-voorzitter Armand De Decker voor het proefstandje standje van Gageleer. Op de achtergrond tasten aartshertog Lorenz en minister Reynders (verborgen) reeds toe. Foto: Guy Goossens/ Nnieuws.

 

imageMeer nieuws

Is slimme elektronica veilig? "Bijna elke seconde een aanval"

Is slimme elektronica veilig? "Bijna elke seconde een aanval"
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 24.11.2017 - 16.54u

Kassa's leeggeroofd bij Domein De Putten in Kasterlee

Kassa's leeggeroofd bij Domein De Putten in Kasterlee
Kasterlee | Neteland 24.11.2017 - 16.53u

Politie Neteland week nultolerantie

Politie Neteland week nultolerantie
Herentals | Neteland 24.11.2017 - 16.50u

HYC dit weekend

HYC dit weekend
Herentals | Neteland 24.11.2017 - 14.19u

Nationale en Provinciale voetbalwedstrijden dit weekend

Nationale en Provinciale voetbalwedstrijden dit weekend
Kempen regio | Neteland 24.11.2017 - 14.14u

Maatregelen steunzones creëren al meer dan 4.300 jobs

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 24.11.2017 - 08.57u

Valiente en GD Brands veroveren Canarische eilanden en Vlaanderen met exclusieve ijsemmers

Valiente en GD Brands veroveren Canarische eilanden en Vlaanderen met exclusieve ijsemmers
Geel | Herentals | Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.11.2017 - 03.19u

Koetshuis Le Paige is verkocht

Koetshuis Le Paige is verkocht
Herentals 23.11.2017 - 19.41u

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto