U bent hier

Koopovereenkomst voor woning in Molenstraat

Herentals
24.09.2019 - 10.01u
Door: Mark Jaspers

Lokaal bestuur Herentals heeft een koopovereenkomst bereikt met de eigenaars van een woning in de Molenstraat in Morkhoven. Het doel is het huis te slopen zodat voldoende ruimte vrijkomt voor aparte fietspaden.

De Herentalse gemeenteraad heeft unaniem de aankoop van een woning in de Molenstraat in Morkhoven goedgekeurd, al ligt de verkoopprijs van €279.380, een bedrag aan de erg hoge kant. Maar de aanschaf van het pand dat met de hoek tot tegen de straatkant komt, moet de fietsveiligheid in het centrum van de deelgemeente fors verbeteren.

Om vergissingen te vermijden: de aankoop heeft geen betrekking op de witte hoeve op de hoek van de Molenstraat en Dorp, waar de bijna 2 eeuwen oude lindeboom voor de deur prijkt. Het gaat om de kleinere woning die tegen het genoemde pand is aangebouwd. Het gaat om een strategische beslissing, want het huisje vormt het voornaamste obstakel om aparte fietspaden te kunnen aanleggen in deze drukke verbindingsweg tussen Noorderwijk en Wiekevorst.

Molenstraat een dieprode negatieve fietsscore

In de provinciale Fietsbarometer krijgt deze Molenstraat een dieprode negatieve score, omdat fietsers er zich tussen het andere (vracht)verkeer op deze baan moeten wagen. De stad sleutelt al een hele tijd met studiebureau Antea Group aan een oplossing voor de problemen. Een gemeentelijke begeleidingscommissie met ook de provincie Antwerpen, het Vlaamse departement Mobiliteit en Openbare Werken, en De Lijn werkte eerder al enkele scenario's uit.

Daarmee heeft de optie van volwaardige fietspaden in plaats van fietssuggestiestroken – of een combinatie van beide – een belangrijke stap gezet richting realisatie. Een andere kwestie is hoe de drukke oversteek van de fietsostrade Herentals-Aarschot op de Molenstraat precies vorm moet krijgen.

Dit kruispunt bij het bekende café Berkemus ligt in het midden van een grote S-bocht, waarop bovendien ook nog eens heel wat andere straten uitkomen. Ook daarvoor bestaan verschillende opties. (mvo)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto