Een koppel 60-ers uit Herentals wordt vervolgd voor de diefstal van vijf schilderijen van de Duits-Belgische schilder Kurt Peiser, die deel uitmaakten van de enorme collectie van kunstkenner Ronald Luyten (foto)Volgens het koppel waren de werken een geschenk van Luyten, maar daar is geen bewijs van, en amper een paar dagen na zijn dood in 2017 hadden ze de schilderijen al verkocht.

Volgens het Jakob Smitsmuseum in Mol, dat zich burgerlijke partij stelde, had het koppel de werken uit zijn appartement gestolen.

Het werd een emotioneel proces maandag in de correctionele rechtbank van Turnhout. L.G. (65) en zijn vrouw M.L. (67) uit Herentals worden ervan verdacht vijf schilderijen van de Duits-Belgische schilder Kurt Peiser te hebben gestolen. Ze verklaarden dat de werken een schenking waren van Ronald Luyten.

De Herentalse kunsthandelaar die een miljoenencollectie in zijn bezit had, was al jaren hecht bevriend met het koppel.

M.L. was jarenlang de poetsvrouw in zijn huis. "Neet voor zijn moeder stierf, vroeg ze aan M.L. om haar te beloven dat ze voor Ronald zou blijven zorgen. Mijn cliënten waren zowaar de 'surrogaatouders' van Ronald, ze kenden hem als geen ander. En nu worden ze onschuldig aan de schandpaal gehangen", pleitte meester Vorsters, de advocate van het duo.

Die vermoedens ontstonden in 2017, na het overlijden van Luyten op 1 mei. "Hij was dat jaar druk bezig met de voorbereidingen van een tentoonstelling in het Jakob Smitsmuseum in Mol.

Die vijf werken zouden ook daar tentoon gesteld worden. Zowel zijn vrienden als collega-kunsthandelaars zijn formeel: Ronald zou nooit zijn vijf belangrijkste werken van Peiser wegschenken. Dat lag niet in zijn aard.

Bovendien was hij een pietje precies, en hield hij een gedetailleerde boekhouding bij. De inschrijving van de werken werd daarin vermeld, maar een uitschrijving ontbrak.

De beklaagden hebben ook geen enkel bewijs van de schenking, geen akte, niets", zei de advocate van de Vrienden van het Jakob Smitsmuseum vzw, dat zich burgerlijke partij had gesteld.

"Ongeloofwaardig"

Het meest frappante aspect was volgens de raadsman het feit dat het koppel de vijf werken een paar dagen na Luytens dood al verkocht had. "De eerste handelaar aan wie ze de werken wilden verkopen, bood 7.000 euro.

Maar toen hij liet vallen dat hij Luyten gekend had, schoten ze in paniek.

 Ze gingen niet meer in op zijn bod en verkochten de werken uiteindelijk twee dagen later aan een andere koper, voor amper 2.500 euro. Dit toont aan dat ze van de werken afwilden, omdat ze niet wilden dat hun crimineel feit aan het licht kwam." Ze vroeg een vergoeding van 15.750 euro, de vermoedelijke waarde van de werken.

Volgens de openbare aanklager had M.L. ook als enige een sleutel van het appartement van Luyten. "Bovendien had de man geen dichte familie. In zijn testament had hij laten opnemen dat al zijn bezittingen naar het Jakob Smitsmuseum zouden gaan, zoals in 2018 ook gebeurd is. De uitleg van de beklaagden is ongeloofwaardig." Ze vorderde een celstraf met uitstel, maar liet het aan de voorzitter om de duur van de straf te bepalen.

"Dit moet stoppen"

Meester Vorsters pleitte vurig dat haar cliënten de werken als cadeau hadden gekregen van Luyten om hen voor alle jaren van vriendschap te bedanken.

"De reden dat ze de werken hebben verkocht is omdat ze beiden niets van kunst kennen, en ze de schilderijen bovendien archilelijk vonden. Zij zitten niet in het kunstwereldje, en hadden er geen baat bij de werken duur te verkopen. In tegenstelling tot de vzw."

Ook het koppel zelf kwam aan het woord. "Ronald wilde ons belonen. We wilden de werken eerst niet aanvaarden, want we vonden dat het op niets trok. Maar hij stond erop. We hadden geen idee van de waarde. We worden al twee jaar afgeschilderd als dieven. Dit moet stoppen."

De rechter velt een vonnis op 14 oktober.  Foto Nnieuws.

Bron GVA -  verschijningsdatum 17/09/2019 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.