U bent hier

Koppel uit Herentals bestraft voor diefstal schilderijen: 'Absoluut geen schenking'

Herentals | Kempen regio | Mol
15.10.2019 - 17.31u
Door: Herman Gezelle

Een koppel 60-ers uit Herentals is veroordeeld tot een celstraf van 6 maanden met uitstel voor de diefstal van 5 schilderijen van de Duits-Belgische schilder Kurt Peiser.

De werken maakten deel uit van de collectie van de Herentalse kunstkenner Ronald Luyten (foto) maar waren na diens dood bestemd voor het Jakob Smitsmuseum in Mol.

"Er was geen sprake van een schenking van de schilderijen", oordeelde de rechter in Turnhout.

Ronald Luyten, de Herentalse kunsthandelaar met een uitzonderlijke collectie, overleed op 1 mei 2017 op 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij was al jaren bevriend met L.G. (65) en zijn vrouw M.L. (67), ook uit Herentals.

De vrouw was jarenlang de poetsvrouw in het gezin van Ronald Luyten. Het koppel moest zich vorige maand voor de correctionele rechtbank in Turnhout verantwoorden voor de diefstal uit het appartement van Ronald Luyten van  schilderijen van Kurt Peiser.

Volgens het echtpaar ging het om een schenking van de kunsthandelaar. Maar de werken waren bestemd voor een tentoonstelling in het Jakob Smitsmuseum in Mol.

De vzw Vrienden van het Jakob Smitsmuseum is ook als enige erfgenaam van de bezittingen van Ronald Luyten opgenomen in zijn testament.

Hoewel het koppel dit met klem ontkende, ging het volgens de rechter wel degelijk om diefstal. De 2 zestigers zijn daarom elk veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel en een boete van €400.

Ze moeten aan de Molse vzw Vrienden van het Jakob Smitsmuseum een schadevergoeding van €15.850 betalen. (belga-pp)

Foto : Kunstkenner Ronald Luyten 'De Witte Stilte' uit Herentals (2017) / Nnieuws / Guy Verellen.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto