U bent hier

Korpschef Luc Smeyers : 'ANPR-camera's boeken positieve resultaten, 208 pv's'

Kempen regio | Neteland
05.06.2015 - 14.22u
Door: Herman Gezelle

De ANPR-camera's - camera's met automatische nummerplaatherkenning - die vanaf januari worden ingezet door lokale Politie Neteland, boeken hun eerste positieve resultaten. Korpschef Luc Smeyers : 'In de periode van 1 januari tot 2 juni stelden wij al 208 pv's op met behulp van de ANPR-camera's. 206 pv's voor voertuigen die niet geldig gekeurd waren en 2 pv's voor niet-verzekerde voertuigen.

De pv's komen voort van hits die door het ANPR-team op het hoofdcommissariaat worden vastgesteld. Daarnaast organiseert de politie ook gerichte acties. Tijdens deze acties in de nabijheid van een ANPR-camera, controleert men ter plaatse alle voertuigen.

Wanneer de camera's een niet-verzekerd of niet gekeurd voertuig detecteren, kan de politieploeg meteen reageren. 33 voertuigen werden tijdens deze acties van de weg geplukt, wat resulteerde in 22 pv's. Voorts stelde men ook 8 andere inbreuken vast tijdens deze acties.'

Verkeersongevallen
 'De politie zet de ANPR-camera's ook in voor andere verkeersdoeleinden. Zo kon men bij een verkeersongeval met dodelijke afloop op basis van de ANPR-gegevens afleiden uit welke rijrichting de voertuigen kwamen. Het ANPR-netwerk hielp ons ook zeven ongevallen met vluchtmisdrijf ophelderen. Wij konden immers aantonen dat de bestuurders daadwerkelijk op ons grondgebied waren en de beelden lieten ons toe het vluchtend voertuig te identificeren.' 

Trajectcontroles

'Wij beschikken recent ook over 2 trajectcontroles,' zegt korpschef Luc Smeyers, 'Hiermee meten we de snelheid tussen de grens van Grobbendonk met Nijlen en Wolfstee in Herentals. De eigenlijke controle loopt sinds 15 mei. De eerste twee weken registreerden we zo 140 voertuigen die gemiddeld sneller reden 70 km per uur.

Deze ANPR-camera's zijn al operationeel. De resultaten zijn nu al veelbelovend met een 140 vaststellingen. De trajectcontroles zullen ons ongetwijfeld helpen om de verkeersveiligheid op deze belangrijke gewestweg te verbeteren.'

Criminaliteit
'Men behaalde ook belangrijke resultaten met de ANPR-camera's bij de aanpak van diefstallen en andere misdrijven. 6 onderzoeken (identificatie voertuigen verdachten, identificatie inzittenden) van diefstallen kwamen in een stroomversnelling dankzij de ANPR-gegevens.

Wij konden de gebruikte voertuigen en de inzittenden identificeren. Het systeem detecteerde bovendien ook gestolen en verduisterde voertuigen. Deze werden onderschept of maken het voorwerp uit van verder onderzoek,' weet Smeyers.

Samenwerking met andere politiediensten : 50-tal vragen
'Ook tal van andere politiediensten deden in de afgelopen maanden beroep op ons netwerk. Maandelijks kregen wij een 50-tal vragen binnen. Zelfs bij moordonderzoeken, ramkraken, rondtrekkende dadergroepen en woninginbraken toonde het ANPR-netwerk al zijn meerwaarde.

De aangeleverde gegevens lieten al verschillende arrestaties toe.

Ook in de gemeente Vorselaar zal een eerste ANPR-camera opgesteld worden in Berkelheide, vlakbij de grens met Lille. Deze maakt deel uit van het fijnmazig netwerk van onze buurzone, de politiezone regio Turnhout.

Tenslotte verwachten ook wij veel van de plannen om een bovenlokale ANPR-server op te stellen in de provinciale meldkamer Antwerpen. Dankzij deze server zullen de hits vlot afgehandeld kunnen worden en informatie tussen de politiediensten uitgewisseld', besluit korpschef Luc Smeyers politie Neteland.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto