U bent hier

Korpschef Luc Smeyers : 'Spectaculaire daling aantal diefstallen in woningen en in bedrijven'

Grobbendonk | Herentals | Herenthout | Neteland | Olen | Vorselaar
19.01.2019 - 15.21u
Door: Herman Gezelle

Korpschef Luc Smeyers kondigde vrijdagavond tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in The Garage Frame21 wat de toekomstplannen voor de organisatie van politie Neteland inhouden de komende 6 jaren. 'Wat kunnen we onthouden uit 2018?', zegt Luc Smeyers.

'De uitvoering en evaluatie van onze ingrijpende operationele reorganisatie, de organisatie van een medewerkerstevredenheidonderzoek, de start van een integraal en geïntegreerd drugsproject, de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de ingebruikname van verplaatsbare bewakingscamera's om zwerfvuil en sluikstorten te bestrijden en de succesvolle organisatie van het Europees kampioenschap wielrennen voor de politie.'

Spectaculaire daling van het aantal diefstallen in woningen en diefstallen in bedrijven : -48% en -40%

'Opvallend in 2018 is ook een spectaculaire daling van het aantal diefstallen in woningen en diefstallen in bedrijven met respectievelijk 48% en 40%', vervolgt Smeyers.  'Een lichte daling van het aantal fietsdiefstallen met 7%. Daarentegen merken we een stijging van het aantal letselongevallen met 22% (in het weekend met 10%).

'Wat brengt de toekomst voor politie Neteland en de burgers?'

'Op 1 maart zal de nieuwe politieraad geïnstalleerd worden. We zullen dit jaar ons nieuw beleidsplan opstellen. Dit zonaal veiligheidsplan voor de periode 2020-2025 zal aandacht besteden aan onze wettelijke basistaken en de prioriteiten bepalen.

Onze organisatie gaat o.a. gebruik maken van de resultaten van de recente bevolkingsbevraging. We zullen ook peilen naar de verwachtingen van de gemeenten, allerlei lokale sleutelfiguren, het parket, de Federale politie en de korpsleden.

Ik pleit voor ambitieus plan, noem het gerust een plan A met de A van Ambitie. Knelpunten vormen o.a. de aanwerving, de toegenomen werkdruk voor het basiskader en de ICT.'

Nieuwe uitdagingen 2019-2025 : 'Cyber crime, radicalisme'

'Nieuwe uitdagingen zijn onder meer de cyber crime, het radicalisme, de omgevingsvergunning, de bevolkingstoename en de realisatie van werkbaar werk', onderstreept korpschef Smeyers.

Een gerichte versterking van het korps zou daarom zeer welkom zijn. Er is bovendien behoefte aan middelen om onze werking te moderniseren : mobiel werken, een afsprakenagenda, camerasystemen en andere technologie. Slimme, efficiënte investeringen die onze dienstverlening zullen verbeteren.

Aan stevige kluiven is er trouwens geen gebrek dit jaar. Ook ons bouwproject en de tijdelijke verhuis naar Mondelèz LU zullen heel wat werk meebrengen.'

Intergemeentelijke samenwerking in Neteland

'Verder zullen we ook de werking van onze politiezone goed afstemmen op intergemeentelijke samenwerking in het Neteland. Deze samenwerking biedt ook heel wat kansen voor de politie.'

'Wat betekent de studie overmogelijke schaalvergroting van politiezones voor ons?'

'Dit onderzoek in opdracht van BIZA zal binnenkort toegelicht worden aan de burgemeesters en de korpschefs', reageert Luc Smeyers. 'Onze politiezone is geen vragende partij en wordt niet als te klein of problematisch aangeduid.

Toch stellen we, net als vele lokale korpsen, vast dat wij flirten met de limieten van onze dienstverlening. Dit heeft o.a. te maken met nieuwe taken of opdrachten die vanuit het federale of het Vlaamse niveau naar beneden druppelen.'

15 nieuwkomers in het korps

'In 2018 kwamen commissaris Werner Boden, hoofdinspecteurs Kevin Wynants en Dirk Van Den Bergh, inspecteurs Sara Geens, Andy Moons, Glenn Boeckmans, Jens Goyvaerts, Mieke Theunis, Daniël Toremans en assistente Michelle Somers ons versterken. Sinds 1 januari 2019 maken ook inspecteurs Gretel Moons en Lissa Gebruers deel uit van het korps.
Tenslotte vervoegden Cristel Drijkoningen, Marij Pauwels en Bram Kips opnieuw onze rangen na hun promotie tot hoofdinspecteur.

Vorig jaar gingen ook commissaris Guido Vermeiren, hoofdinspecteur Paul Ruts, inspecteurs Michel Van de Wouwer, Die Peeters en Alfred Caers, bediende Jackie Gybels op rust. We kunnen dit jaar ook heel wat eervolle onderscheidingen uitreiken', besluit Luc Smeyers. (nvdr. zie foto's).

Afscheid

Burgemeester Jan Bertels, voorzitter van het politiecollege en de politieraad, nam vrijdagavond afscheid met veel dankwoorden aan het adres van het voltallige politiekorps en de collega burgemeesters uit Neteland. 

'Een bijzonder dankwoord gaat naar de medewerkers van de politiezone', zegt Jan Bertels. 'Ze staan dag in dag uit in voor onze veiligheid, ze tonen dag tot dag hun specifieke bekwaamheden en specialisaties, gaande van de klassieke politionele taken als verkeershandhaving over bestrijding en preventie van inbraken, (trouwens zeer goed gelukt het afgelopen jaar, zoals de dalende cijfers bewijzen), tot zeer specifieke taken inzake milieumisdrijven, drugsdelicten of intrafamiliaal geweld.

De politie is een huis met vele kamers, en elk ervan verdient lof. Dank u wel medewerkers', besluit Jan Bertels.

Guy Verellen / Nnieuws.

imageMeer nieuws

Vanaf zondag grote kans op een heuse hittegolf met dinsdag temperaturen van 30 graden en meer

Vanaf zondag grote kans op een heuse hittegolf met dinsdag temperaturen van 30 graden en meer
EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 05.08.2022 - 12.26u

Start aanleg glasvezelnetwerk in Olen door Fiberklaar

Neteland | Olen 05.08.2022 - 08.12u

Hoeveel pintjes zitten er in een biervat? Caféfederatie trekt weer naar Raad van State over berekening

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 04.08.2022 - 19.11u

Zomer-BOB-controle politie regio Turnhout : 2 rijbewijzen ingetrokken

Kasterlee | Kempen regio | Lille | Turnhout regio 04.08.2022 - 17.34u

Nooit eerder zo weinig inbraken als in 2021

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 04.08.2022 - 11.01u

Justitie : 'Strijd tegen intrafamiliaal geweld, extra criminologen in dienst bij de parketten'

Justitie : 'Strijd tegen intrafamiliaal geweld, extra criminologen in dienst bij de parketten'
EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 04.08.2022 - 10.03u

Actie Vooruit Herentals : inzamelen bruikbaar schoolmateriaal

Actie Vooruit Herentals : inzamelen bruikbaar schoolmateriaal
Herentals | Neteland 04.08.2022 - 10.02u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto