"Dood van een schaduw", de kortfilm van Tom Van Avermaet met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, is genomineerd voor een Oscar voor beste kortfilm. "Ik had dit nooit durven dromen", reageert de regisseur.

De film vertelt het verhaal van een soldaat, Nathan Rijckx, die gestorven is tijdens WO I. Een vreemde verzamelaar heeft zijn schaduw gevangen en geeft hem een nieuwe kans tot leven in ruil voor het vangen van 10.000 schaduwen.

Ook Laura Verlinden, Peter Van den Eede en Benjamin Ramon spelen mee in de kortfilm. De soundtrack is van Raf Keunen ("Rundskop").

"Dood van een schaduw" neemt het op tegen "Asad", "Buzkashi boys", "Curfew" en "Henry". De kortfilm won al 5 prijzen, onder meer op het LA Shorts Fest, het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven en het Internationaal Filmfestival van Valladolid. De film is dankzij de overwinning in Valladolid ook al genomineerd voor de European Film Awards 2013."Ik had dit nooit durven dromen"

"Zo'n Oscarnominatie, daar word je toch wel even sprakeloos van", zegt Van Avermaet (foto) in een eerste reactie. "Ik ben enorm vereerd dat de mensen van de Academy mijn film hebben kunnen smaken. Ik was al heel blij om op de shortlist te staan, dat we het dan nog eens tot een nominatie weten te schoppen, dat had ik nooit durven dromen."Aan winnen denkt Van Avermaet nog niet. "Daar ben ik niet mee bezig. De nominatie is al een winst op zich. Er zijn 5 genomineerden. Ik heb dus 20 procent kans", zegt hij op Studio Brussel. "Ik ben al heel blij dat we zo ver gekomen zijn."

De regisseur heeft al contact gehad met hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts. "Ik heb hem gebeld en hij is heel blij. Hij heeft het natuurlijk heel druk, maar hij was heel content." Komt hij naar de Oscaruitreiking in Los Angeles eind februari? "Ik zal er zijn, maar Matthias, dat is nog even afwachten, want hij is een rol aan het voorbereiden voor een andere film."

Met de Oscarnominatie hoopt Van Avermaet nieuwe kansen te creëren voor toekomstige projecten. "Ik zou graag aan mijn eerste langspeelfilm beginnen", vertelt de regisseur. Het liefst wil hij dat doen in de stijl van "Dood van een schaduw", waar de fantasiesfeer een belangrijk element is.

Bron : Belga