Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

kOsh 23 : leerlingen Creatie & Mode creëren perfecte kappen voor jonge toekomstige imkers

kOsh bijen
De leerlingen 1e graad kOsh IEP kunnen sinds vanmiddag veilig de bijenkasten in de eco-schooltuin verder verzorgen. Van hun collega's 5 en 6 Creatie en Mode uit kOsh 23 campus KMS kregen ze speciaal ontworpen imkerkappen. 
 
'De imkerkappen werden gemaakt in opdracht van kOsh1 (Danny Sels)', zegt leerkracht Tiny Nys.  'Het project liep  onder leiding van Ilse Van Loy. De 6e jaren creëerden de originele kwaliteitskappen. Elke leerling maakte een eigen creatie.'
 
De 5e jaren zetten een originele illustratie bij het logo van kOsh onder leiding van Tiny Nys. kOsh richtte zo'n 6 jaar geleden een werkveld van de tuinbouwopleiding in een uithoek van het terrein in als een ecotuin met bloemvakken, fruitbomen én bijenkasten. Daarvoor kreeg de school ook subsidies van de Bestendige Deputatie van de provincie Antwerpen. Imker Danny ‘De Selle’ Sels staat samen met de leerlingen van de 1e graad van de basisschool in voor de bijen.  Een prachtig en waardevol project.
 
'Ieder mocht een volledig eigen ontwerp realiseren'

'De enige voorwaarde die de imker de leerlingen van het 6e middelbaar oplegde, was dat de imker een voldoende breed gezichtsveld moet hebben. Ieder mocht een volledig eigen ontwerp uit baalkatoen en horgaas realiseren.  Het eindresultaat kreeg imker Sels vrijdagmiddag uit handen van hun ontwerpers.  De vormen verschillen wel onderling, maar dat maakt weinig uit in de efficiëntie en veiligheid.

'Onze studierichting Mode & Creatie kOsh (het vroegere TSO) vind je in de Kempen haast niet meer', onderstrepen leerkrachten Ilse Van Loy en Tiny Nys. 'In feite zijn het meer denkers en vormgevers, ze krijgen veel minder praktijkles. Ze moeten iets creatief bedenken en dat vervolgens kunnen omzetten in een patroon. Het zijn geen echte stikkers, zoals je misschien in deze opleiding zou verwachten. De leerlingen van het 6e hebben de kappen ontworpen en gemaakt, die van het 5e hebben er het logo van de school met bijtjes op gezet. Mooi!'

Een geslaagd initiatief voor de natuur, de mens, de planeet, want...

'Nu kunnen we veilig en zonder stress onze bijen in de ecotuin verder verzorgen', klinkt het enthousiast bij alle leerlingen van 1e graad kOsh IEP én hun collega's 5 en 6 Creatie en Mode kOsh 23 campus KMS.

'Weet je, als de bijen uitsterven, hebben we op onze planeet een enorm probleem, want de meeste soorten groenten en fruit die we eten zouden verdwijnen. Ook veel wilde planten zouden uitsterven omdat hun stuifmeel niet meer verspreid wordt door bijen. Volgens wetenschappelijke berekeningen bestuiven honingbijen 70 van de circa 100 plantensoorten die 90 procent van de wereldbevolking voeden! Respect voor alle bijen!'  Foto's T. Nys/ NNieuws.

Nonnenstraat 14, Herentals, België

kOsh bijen

Deel dit artikel