In kOsh-campus Scheppersstraat vertoeven deze week leerlingen uit Nederland, Duitsland en Turkije. Ze werken er samen met Herentalse leerlingen aan een 2-jarig project rond gendergelijkheid. De volgende jaren staan 3 tegenbezoeken op het programma.

De MeToo-beweging, internationale vrouwendag, equal pay day, maar even goed de klacht van mannelijke slachtoffers van partnergeweld die niet gehoord wordt.

'Elke dag komt dit onderwerp in het nieuws : 4 november equal pay day, #metoo, 11 november internationale vrouwendag, het glazen plafond, feminicide maar even goed de klacht van mannelijke slachtoffers van partnergeweld die niet gehoord worden...', zeg leerkracht Micheline Peacock.

'Met leerlingen en leerkrachten uit 4 landen doen we onderzoek naar gendergelijkheid. Wat is gender ? Are SHE and HE werkelijk EQUAL ? In de loop van 2 jaar komt dit onderwerp aan bod in verscheidene lessen.

We hebben een "twinspace" waar we veilig kunnen communiceren en materiaal (tekst, foto, video) kunnen delen. ICT-vaardigheden zijn onontbeerlijk. De 4 landen die betrokken zijn bij dit project gaan ook bij mekaar op bezoek om mekaar te leren kennen, om samen te leren en hun resultaten aan mekaar door te geven. Voertaal van het project is het Engels.

Uit Nederland : Reggesteyn uit Nijverdal
Uit Duitsland : Evangelisch Stiftisches Gymnasium uit Gütersloh
Uit Turkije : Kaya Karakaya Anadolu Lisesi uit Elazığ

'kOsh campus Scheppers uit Herentals Herentals ontvangt als eerste de 3 partnerlanden in de week van 18 november. Van 2 tot 6 maart zijn we te gast in Nederland. In oktober 2020 vliegen we naar Turkije (Istanbul en Elazığ). In voorjaar 2021 worden we verwacht in Duitsland.

Telkens vertrekken er 4 leerlingen en 2 leerkrachten op reis. De activiteiten, de reiskosten en sommige andere kosten worden gesponsord door de EU
Op campus Scheppers zijn het vooral de leerlingen en leerkrachten van STW (sociale en technische wetenschappen) die betrokken zijn bij het project, maar zij niet alleen.

Binnen een integrale opdracht bekijken ze de stereoptypen, zoeken naar de oorzaken ervan, en trachten ze te doorbreken door een genderneutrale opvoeding voor te stellen.

Volgend jaar zullen ze o.a. de geschiedenis van de vrouwenrechten zien.

Op het programma :

Maandag : atypisch workshops (de jongens leren een babybadje geven, de meisjes fietsen repareren). Het zijn onze leerlingen uit kinderzorg en basismechanica die deze workshops geven.
We worden ontvangen door de stad Herentals en burgemeester Mien Van Olmen zal ons vertellen over vrouwen in de politiek.
Dinsdag : workshop drama over gendergelijkheid door jeugdtheater Larf in Gent en wandeling in het historisch centrum.
Woensdag :
• ontwerpen van een logo, begeleid door de leerlingen van 6 Publiciteit
• bedenken van een Kahoot-kwis over gekende en miskende vrouwen en vrouwenrechten
• creatie van een poppenkastspel om kleuters girlpower bij te brengen
Donderdag : bestemming Brussel voor een bezoek aan het Europees parlement en een zoektocht langs ons erfgoed. Benieuwd hoeveel vrouwelijke standbeelden we zullen tellen...

Vrijdag :
• toonmoment van de resultaten
• evaluatie
• typisch Vlaamse maaltijd : stoofvlees met frieten en rijstpap
De leerlingen zijn te gast bij families van leerlingen uit STW. Na schooltijd organiseren we ook een gezellige spelletjesavond en een sportnamiddag. Hier worden duurzame vriendschapsbanden gesmeed, over de grenzen heen. Zo maken we Europa !', besluit Micheline Peacock.

Johan Temmerman/ Nnieuws.