'Door een artikel in Visie over jonge mantelzorgers is er door onze school kOsh Scheppersstraat, contact opgenomen met Samana om te horen hoe wij als school jonge mantelzorgers kunnen ondersteunen', zegt leerkracht Marleen Peeters.

'Samana biedt steun aan scholen om dit project op te starten. Wij willen graag aandacht schenken aan jongeren die mantelzorger zijn.

Leerlingen, leerkrachten en Samana hebben toen de eerste vergadering gepland tijdens het schooljaar 2019-2020. Hier kwamen al enkele acties tot stand.
Er werd er een enquête aangeboden door Samana om te weten te komen hoeveel jonge mantelzorgers er in onze school zitten.

Dit resultaat was toch wel schrikken. Uit een bevraging van ongeveer 1.000 leerlingen is gebleken dat er 22.6% mantelzorger zijn.

Dit wil zeggen dat ze extra taken moeten doen in het gezin. Niet zomaar dagdagelijks taken die iedereen moet doen maar extra zorgen voor ouders, kinderen, broers of zussen, grootouders,...

De jonge mantelzorgers komen uit alle onderwijsniveaus zoals TSO, BSO en KSO.

Tijdens deze enquête werd er ook bevraagd of de jonge mantelzorgers problemen bij het schoolwerk ondervinden en of dit invloed heeft op school. Ook hierop werd regelmatig "ja" geantwoord.

Niet elke jonge mantelzorger wil zich bekend maken en ook niet elke leerling heeft behoefte aan ondersteuning en ook dat appreciëren we.
De volgende stap was "hoe kunnen we deze leerlingen ondersteunen als school?"

De organiserende mantelzorggroep nam dit mee naar een volgende vergadering en zocht naar acties om leerlingen te helpen.

We maakten als een film in onze school waarin de vraag werd gesteld of onze leerlingen en leerkrachten weten wat mantelzorg betekent. Het viel op dat heel wat leerlingen niet wisten wat dit was en ook leerkrachten weten niet altijd of er jonge mantelzorgers bij hen in de klas zitten.

Leerlingen die weten wat mantelzorg is, hebben er meestal ook zelf mee te maken.

Deze film werd aan alle leerlingen en leerkrachten getoond om duidelijk te maken wat mantelzorg is en wat onze bedoeling is als school om de jonge mantelzorgers te ondersteunen.

Leerlingen uit onze groep hadden een leuk idee om een lokaal in te kleden voor leerlingen die mantelzorger zijn en die het nodig hebben om eens te babbelen met lotgenoten, hen een plaatse te geven om tot rust te komen. Zij maakten er een gezellige ruimte van.

Leerlingen uit het 7e jaar Publiciteit en illustratie, werden aangesproken een logo te ontwerpen voor onze mantelzorgvriendelijke school. Uit de vele mooie logo's is het logo van Yana Ijpelaar uitgekozen.

Het logo wordt ook gebruikt als meldknop. Deze meldknop is voor leerlingen die graag in onze werkgroep willen komen helpen maar ook voor leerlingen die zich bekend willen maken als mantelzorger.

Met dit logo hebben we stickers en affiches gemaakt. Affiches om leerlingen en leerkrachten te informeren over onze werking. Stickers die we gaan gebruiken om aan de leerlingen te geven die mantelzorger zijn en deze op hun studentenpas kunnen kleven.

Deze sticker kunnen jonge mantelzorgers gebruiken om aan te tonen dat zij mantelzorgers zijn. De reden dat ze te laat op school komen of taken of toetsen niet hebben kunnen maken doordat ze thuis nog voor anderen moeten zorgen, is niet fijn om steeds uit te leggen.

Aan de hand van deze sticker weten dan de leerkrachten, de toezichter aan de poort of op het secretariaat, dat deze leerling ondersteuning van de school kan gebruiken.

Corona heeft heel wat roet in het eten gegooid. Maar we hebben stand gehouden en hopen dat we volgend schooljaar met datgeen we al gerealiseerd hebben, kunnen verder gaan en ook volgend schooljaar een echte actiedag kunnen organiseren om de jonge mantelzorgers in de bloemetjes te zetten.'

AWARD van Samana

'Directie, leerlingen en leerkrachten van de mantelzorggroep, kwamen vanmorgen samen om de AWARD te ontvangen van Samana', vervolgt Marleen Peeters.

kOSH Schepperstraat is een award rijker en daar zijn we fier op.

Volgend schooljaar gaan we zeker verder met deze groep. We hopen natuurlijk dat de mantelzorggroep extra leerlingen bij krijgt zodat we samen met hen kunnen zoeken naar ondersteuning voor leerlingen die jonge mantelzorgers zijn.

We willen dit mantelzorgproject ook doortrekken naar de andere campus kOsh Collegestraat. Volgend schooljaar zal er samengezeten worden om te bekijken waar ook deze campus hulp kan bieden aan de jonge mantelzorgers', besluit Marleen Peeters.

Foto's Johan Temmerman/ Nnieuws.